Vesti
Kultura

Usud po Grigoriju: Opomena da se surovi obračuni više ne ponove

Drama "Usud po Grigoriju", po tekstu Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora "Bitef teatra", o životu i stradanju srpskog novinara, književnika i poslanika, izvedena je sinoć u Domu kulture u Gračanici. 
Usud po Grigoriju: Opomena da se surovi obračuni više ne ponove
Izvođenje predstave u Domu kulture u Gračanici (Foto Kim)

Ova drama prati životni usud jednog od najznačajnijih pisaca između dva svetska rata, nazvanim kosovskim Andrićem. Ovaj komad daje opomenu društvu da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih intelektualaca.

Nakon profesorskog rada u Prizrenskoj Bogosloviji, predavanja u Gimnaziji u Bitolji, Grigorije Božović je bio biran za narodnog poslanika, kao i za predsednika beogradskog Pen kluba, posle čega je proglašen izdajnikom i streljan u Beogradu 1945. godine.

Reditelj ovog komada Branko Popović je za RTV Kim rekao da je sama priprema trajala više od dva meseca, a da je ekipa Narodnog pozorišta iz Prištine dala, kako glumački, tako i emotivni maksimum.

„Pored prve dimenzije ove predstave, imamo i drugu. To je želja Doma kulture Zubinog Potoka koji čuva sećanje na Grigorija Božovića dodeljujući istoimenu nagradu, želja Doma kulture u Gračanici a naravno i Narodnog pozorišta, da se jedno ime koje smo mi potpuno zaboravili, a koji je jedan naš dragulj iz srpske književnosti, vrati i na neki način ponovo predstavi srpskom narodu, kakav jeste Grigorije Božović“, istakao je on.

Popović dodaje da je ‘to ime i prezime sa kojom bi se svaka nacija ponosila, a da mi očigledno veoma malo znamo o njemu’.

„Mislim da ova predstava radi sve o tome da mi upoznamo Grigorija Božovića, a ne samo to već i da zavolimo njega i njegovo delo. Zadatak ove predstave je da je vide što više mladih“, naveo je Popović.

Reditelj je zaključio da predstava pored umetničkog dobija i vaspitno-obrazovni karakter. „Dobija nešto što mi shvatamo kao novu rehabilitaciju Grigorija Božovića.

Te 2008. godine je bila politička, a sada je kulturna u kojoj svi učestvujemo“.

Nebojša Đorđević glumac koji tumači lik Grigorija Božovića za RTV Kim kaže da su njegovi utisci posebni, a osećanja ekstremna.

„Čast mi je sto sam deo priče, što sam se bavio delom i likom Grigorija Božovića. To je čovek koji je stradao više puta tokom jednog dana, a ne jednom u životu, boreći se za pravdu“, rekao je on.

Nebojša dodaje da su osećanja pratila napor i težina.

„Predivno iskustvo zato što smo svi saznali nešto novo. Vrlo sam ponosan na kolege, i na doprinos koji je svako pojedinačno dao. To je istorija koja se ponavlja, kada se ovako nesto prezentuje ljudima u edukativne svrhe, postaje da ima smisla, jer smo upali u ravnodušnost kao nacija. Isto nam je da li neko strada na ulici ili ga upucaju zbog nekog novca ili kriminalne radnje. Da li strada premijer ili neko ko je bitan.. Poruka ove predstave jeste jedna opomena da se ovakve stvari više ne ponove“, zaključio je on.

Scenograf i glumac Bojan Stojčetović je naveo da je ovaj komad malo drugačiji od ostalih koje su radili do sada.

"Zato što se radi o živoj ličnosti koja nikada do sada nije tumačena kroz pozorište niti se neko njome bavio. Bilo je interesantno da upoznamo njega, njegov rad i životna dela. Svo to istraživanje njega je za glumce bilo, kao i za autorsku ekipu jedan veliki izazov. Da li smo u tome uspeli, to će publika da oceni. Na nama je da nastavimo u ovom ritmu“, istakao je on.

Nakon izvođenja predstave glumačka ekipa je pozdravljena velikim aplauzom.

„Predstava je dobra, zaista je prilično dramatična i prikazuje život jednog od najeminentnijih srpskih stvaralaca na Kosovu i Metohiji, Grigorija Božovića. Prikazuje stradanje potpuno nevinog čoveka koji je na kraju streljan bez razloga i bez argumenata. Mislim da je dobro odigrano i teško je izvući i spojiti, ali ovde je spojen i njegov i život na Kosovu i odnosi koje je pisao u svojim knjigama.To je kroz nekoliko segmenata prikazano i mislim da je uspelo“, rekao je Đorđe Jevtić.

„Svaka predstava je fenomenalna u izvođenju Prištinskog pozorišta, utisci su super. Žao mi je što nije bila puna sala, jer pogotovo stanovništvo sa ovog prostora treba da posećuje ovakve događaje. Naročito ovu predstavu koja je ostavila težak utisak“, kazao je Srđan Kostić.

Pored Nebojše Đorđevića i Bojana Stojčetovića u predstavi igraju, Ivana Kovačević, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Premijernom izvođenju predstave u Domu kulture „Gračanica“, prisustvovao je prinčevski par Karađorđevića, Filip i Danica, koji će večeras otvoriti izložbu slavnog srpskog slikara Cileta Marinkovića (oca princeze Danice) i ovogodišnju Vidovdansku likovnu koloniju.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022