Vesti
Kultura

’’Usud po Grigoriju’’ kao duhovna rehabilitacija

Insistiraćemo na vršenju duhovne rehabilitacije i nas Kosovaca i Metohijaca i naših najznačajnijih umetnika, rekao je na konferenciji za medije uoči premijere pozorišne predstave „Usud po Grigoriju“ u Zubinom Potoku umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović.

’’Usud po Grigoriju’’ kao duhovna rehabilitacija
Konferencija za medije uoči premijere pozorišne predstave „Usud po Grigoriju“ u Zubinom Potoku (Foto Kim)

Todorović je istakao da „centralni punktovi repertoara NPP-a na kojima se insistira nisu Sterijine priče o Femi i pokondirenoj tikvi, već priče o Grigoriju Božoviću, Hotel Kosovo i ostale“.

“To je stari plan, da se jednom u najviše dve godine pozabavimo najvažnijim ličnostima, jer mi vrlo dobro znamo kako nas tretira ostatak Srbije, kao ljude koji baš… toga ima i u predstavi samoj, baš taj odnos prema Grigoriju Božoviću.Insistiranje na našim vertikalama, na našim punktovima osim, naravno, naše
veličanstvene srednjevekovne umetnosti, mi moramo da insistiramo da imamo itekako ozbiljne stvaraoce. Imamo čitavu jednu knjigu koju je Nušić napisao o Kosovu, a niko ne govori o tome. Nušić je opisao svako selo, svaki grad, svaki zaselak gde su živeli Srbi”, kazao je on.

Koproducentkinja predstave i direktorka Doma kulture “Stari Kolašin” Andrijana Živanović je navela da učešće u radu na predstavi po tekstu Miloša Latinovića o životu i stradanju Grigorija Božovića predstavlja ponos i ispunjenje zaveta i obaveze. Ona smatra da će publika u predstavi moći jasno da prepozna samilost koja je odlikovala Grigorija, ali i njegovu izuzetnu hrabrost i gorštačku očogornost koja je
karakteristična za ljude iz Ibarskog Kolašina.

“Sve se to vidu u liku Grigorija, ali se vidi ta sublimacija i u kompletnoj predstavi. Mislim da su svi uspeli na odličan način da odrade svoj posao i verujem da će večeras biti posebno zadovoljna publika na premijeri”, rekla je ona i zahvalila se na pomoći opštini Zubin Potok koja je pomogla u pripremi predstave.

“Pored svih vrlina koje Zubin Potok ima, jedna od vrlina nam je i pero. Najpoznatije naše pero je Grigorije Božović koji je zadužio i naš Kolašin, ali i ceo srpski rod. Zbog toga mi je izuzetno drago što ću večeras prisustvovati pretpremijeri ove pozorišne predstave”, naveo je gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović.

Zahtevan umetnički rad na predstavi dodatno je oplemenjen jezičkom posebnošću likova,
kostimografijom, muzikom, zvučnim zavesama i kulisama, te “svedenom, ali veoma tačnom
scenografijom”, rekao je reditelj Branko Popović.

“Da ne ponavljam ono sve što smo već govorili o Milošu Latinoviću kao vrsnom piscu i onome što njegovo delo donosi, želim da odam posebno priznanje glumačkoj ekipi. Imali su veliki zadatak da sve sažmu u lik, u ono što zapravo igraju, što donose na scenu i da to sve, naravno, oživotvore, da to sve na sceni postane toliko jako, toliko tačno, toliko moćno, da mi upravo verujemo da je to tačno ono što je pisac želeo da nam prenese”, kazao je on ističući “izuzetan trud” Nebojše Đorđevića koji tumači lik
Grigorija Božovića.

“Mislim da predstava o Grigoriju Božoviću i ne može da se radi, ako se u to ne uđe sa sto posto vere, snage, svega što ćovek kao biće ima, srca i duše. To mora da bude jedan otvoren pristup temi da bismo došli do tih emotivnih kategorija svega onoga što će se, nadam se, večeras videti”, rekao je Đorđević.

Osim njega, u predstavi igraju: Ivana Кovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Komad “Usud po Grigoriju” imaće svoju praizvedbu večeras u Zubinom Potoku od 19.30, dok će prva repriza biti upiličen sutra od 20.00 u Domu kulture u Gračanici.

Nakon letnje pauze ovaj komad će biti izveden 23. avgusta zu Despotovcu u okviru manifestacije “Dani srpskog duhovnog preobraženja”.

U Zubinom Potoku je uoči premijere pozorišne predstave „Usud po Grigoriju“ odrćana konferencija za medije na kojoj je poručeno da centralni punktovi repertoara NPP-a na kojima se insistira nisu Sterijine priče o Femi i pokondireneoj tikvi već priče o Grigoriju Božoviću.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022