Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici

Mešavina više bajki i različitih likova, šarenilo boja i dinamika zvuka oduševili su mališane koji su danas bili u prilici da pogledaju predstavu „Uspavana lepotica“ u Domu kulture u Gračanici.
„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici
Sa predstave "Uspavana lepotica" u Gračanici (Foto Kim)

Dečija predstava „Uspavana lepotica“ nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture „Gračanica“, a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Rediteljka ističe da joj je najbitnija reakcija dece i da ona veoma lepo reaguju i shvataju poruku predstave.

„Posle svake odigrane predstave vidimo da su deca zaista oduševljena. Šaljemo im jasnu poruku da sve u životu treba da bude bajkovito, ako tu bajku nađemo u sebi“, kaže Kneževićeva.

Glumica Tamara Tomanović, koja u predstavi igra dobru vilu, smatra da su u predstavi najdragocenije poruke koje se šalju mališanima - kako se treba ophoditi prema drugim ljudima, da je vrlo bitno umeti reći „izvini“, kako se treba ponašati u školi, društvu, za stolom.

„Kao što ste videli, dobre vile uče Ružicu životu, čuvaju je. Ružica je malo razmažena devojčica i onda mi, dobre vile, učimo Ružicu pravim vrednostima. U isto vreme, našim malim gledaocima saopštavamo koje su to prave vrednosti i čega treba da se držimo“, kaže ona i dodaje:

„Ono što je važno, jeste da smo sve mi princeze, svi smo mi prinčevi, ako smo dobri, ako imamo veliko srce. Dobrota je stvarno jedini razlog da nam život bude bajka“, poru;ila je Tomanovićeva.

Tokom predstave, kao i posle nje, mališani nisu krili ushićenje. Veliku salu Doma kulture su napuštali nasmejanih lica.

„Bilo je super, najviše mi se dopala Grdana jer mi je oduvek bila omiljen lik. I princeza je bila lepa“, kazala nam je Ana Milić.

„Najviše mi se dopalo kada je princ došao kod princeze i kada se princeza probudila“ prepričava Ognjen Popović.

„Uspavana lepotica mi se naviše dopala“, jer je lepa, istakla je Teodra Pavić.

Predstava „Uspavana lepotica“ koja je premijerno izvedena 25. decembra prošle godine u Gračanici, sutra će biti odigrana u Štrpcu, a dan kasnije će ovu predstavu moći da pogledaju i mališani u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020