Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici

Mešavina više bajki i različitih likova, šarenilo boja i dinamika zvuka oduševili su mališane koji su danas bili u prilici da pogledaju predstavu „Uspavana lepotica“ u Domu kulture u Gračanici.
„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici
Sa predstave "Uspavana lepotica" u Gračanici (Foto Kim)

Dečija predstava „Uspavana lepotica“ nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture „Gračanica“, a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Rediteljka ističe da joj je najbitnija reakcija dece i da ona veoma lepo reaguju i shvataju poruku predstave.

„Posle svake odigrane predstave vidimo da su deca zaista oduševljena. Šaljemo im jasnu poruku da sve u životu treba da bude bajkovito, ako tu bajku nađemo u sebi“, kaže Kneževićeva.

Glumica Tamara Tomanović, koja u predstavi igra dobru vilu, smatra da su u predstavi najdragocenije poruke koje se šalju mališanima - kako se treba ophoditi prema drugim ljudima, da je vrlo bitno umeti reći „izvini“, kako se treba ponašati u školi, društvu, za stolom.

„Kao što ste videli, dobre vile uče Ružicu životu, čuvaju je. Ružica je malo razmažena devojčica i onda mi, dobre vile, učimo Ružicu pravim vrednostima. U isto vreme, našim malim gledaocima saopštavamo koje su to prave vrednosti i čega treba da se držimo“, kaže ona i dodaje:

„Ono što je važno, jeste da smo sve mi princeze, svi smo mi prinčevi, ako smo dobri, ako imamo veliko srce. Dobrota je stvarno jedini razlog da nam život bude bajka“, poru;ila je Tomanovićeva.

Tokom predstave, kao i posle nje, mališani nisu krili ushićenje. Veliku salu Doma kulture su napuštali nasmejanih lica.

„Bilo je super, najviše mi se dopala Grdana jer mi je oduvek bila omiljen lik. I princeza je bila lepa“, kazala nam je Ana Milić.

„Najviše mi se dopalo kada je princ došao kod princeze i kada se princeza probudila“ prepričava Ognjen Popović.

„Uspavana lepotica mi se naviše dopala“, jer je lepa, istakla je Teodra Pavić.

Predstava „Uspavana lepotica“ koja je premijerno izvedena 25. decembra prošle godine u Gračanici, sutra će biti odigrana u Štrpcu, a dan kasnije će ovu predstavu moći da pogledaju i mališani u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023