Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici

Mešavina više bajki i različitih likova, šarenilo boja i dinamika zvuka oduševili su mališane koji su danas bili u prilici da pogledaju predstavu „Uspavana lepotica“ u Domu kulture u Gračanici.
„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici
Sa predstave "Uspavana lepotica" u Gračanici (Foto Kim)

Dečija predstava „Uspavana lepotica“ nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture „Gračanica“, a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Rediteljka ističe da joj je najbitnija reakcija dece i da ona veoma lepo reaguju i shvataju poruku predstave.

„Posle svake odigrane predstave vidimo da su deca zaista oduševljena. Šaljemo im jasnu poruku da sve u životu treba da bude bajkovito, ako tu bajku nađemo u sebi“, kaže Kneževićeva.

Glumica Tamara Tomanović, koja u predstavi igra dobru vilu, smatra da su u predstavi najdragocenije poruke koje se šalju mališanima - kako se treba ophoditi prema drugim ljudima, da je vrlo bitno umeti reći „izvini“, kako se treba ponašati u školi, društvu, za stolom.

„Kao što ste videli, dobre vile uče Ružicu životu, čuvaju je. Ružica je malo razmažena devojčica i onda mi, dobre vile, učimo Ružicu pravim vrednostima. U isto vreme, našim malim gledaocima saopštavamo koje su to prave vrednosti i čega treba da se držimo“, kaže ona i dodaje:

„Ono što je važno, jeste da smo sve mi princeze, svi smo mi prinčevi, ako smo dobri, ako imamo veliko srce. Dobrota je stvarno jedini razlog da nam život bude bajka“, poru;ila je Tomanovićeva.

Tokom predstave, kao i posle nje, mališani nisu krili ushićenje. Veliku salu Doma kulture su napuštali nasmejanih lica.

„Bilo je super, najviše mi se dopala Grdana jer mi je oduvek bila omiljen lik. I princeza je bila lepa“, kazala nam je Ana Milić.

„Najviše mi se dopalo kada je princ došao kod princeze i kada se princeza probudila“ prepričava Ognjen Popović.

„Uspavana lepotica mi se naviše dopala“, jer je lepa, istakla je Teodra Pavić.

Predstava „Uspavana lepotica“ koja je premijerno izvedena 25. decembra prošle godine u Gračanici, sutra će biti odigrana u Štrpcu, a dan kasnije će ovu predstavu moći da pogledaju i mališani u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022