Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

Predstava “Uspavana lepotica” nakon Donje Gušterice prikazana je danas i u Goraždevcu. Glumci Narodnog pozoriišta Priština, uspeli su da nasmeju i pošalju poučnu poruku deci iz Goraždevca.
„Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu
"Uspavana lepotica" u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

“Najviše mi se svidelo kako su se princ i princeza sprijateljili“, kaže Julijana iz Goraždevca.

„Najviše mi se svidelo to što je predstava bila smešna i puna šale“, rekao je nakon predstave Branko.

„Meni se najviše svidelo kada su se princ i princeza zaljubili“, kaže Nađa.

„Princeza se postaje tako što si dobar i uz puno ljubavi“, rekla je nakon predstave Neda.

Glumica Jasmina Stojković kaže za Radio Goraždevac da dečiji repertoar veoma dragocen za Narodno pozorište iz Prištine.

„Za nas glumce je posebno zadovoljstvo i zahvalni smo upravi, a izgleda i deca na KiM, što smo počeli sa repertoarom i prigodnim predstavama za decu. Smatram da je veoma dragocen taj deo repertoarski našeg pozorišta. Evo, ovo je druga pozorišna predstava za decu koju smo napravili , posle novogodišnje predstave „Dve novogodišnje jelke“, tako i ova upsvana lepotica. Igramo je za decu na celom Kosovu i Metohiji i hvala Bogu pa imamo kome da je igramo, i ima naše dece, i nadamo se da će ih još biti pa ćemo mi praviti još predstava za decu“, kaže Jasmina Stojković.

Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica Prištinskog pozorišta Radmila Кnežević. Ona kaže da je značajno da pozorište dolazi u sredine kao što je Goraždevac.

„Mi svi znamo da možemo negde da ih odvedemo da oni nešto gledaju, ali ako ih stalno vodimo negde da oni nešto dožive onda će oni naučiti da treba negde da odu da bi nešto doživeli u životu. Ali ako vi dovodite pozorište kod njih i ako dovodite razne kulturne sadržaje i ostalo onda će deca shvatiti da u stvari i tu gde žive može da im bude lepo i da ne moraju da idu na neko drugo mesto da bi nešto doživeli“, izjavila je Radmila Knežević.

Kneževićeva kaže da je u planu još jedna dečija predstava sa kojom će doći u Goraždevac. Dodala je da je počela sa radom i škola glume Narodnog pozorišta iz Prištine.

„Planiramo da sa tom školom obiđemo i ostale enklave i ostala mesta gde ima naših ljudi i da nekako približimo deci Kosova i Metohije tu Pozorišnu umetnost“, kaže ona za Radio Goraždevac.

Predstava “Uspavana lepotica”, Narodnog pozorišta iz Prištine rađena je u saradnji sa Domom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022