Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

Predstava “Uspavana lepotica” nakon Donje Gušterice prikazana je danas i u Goraždevcu. Glumci Narodnog pozoriišta Priština, uspeli su da nasmeju i pošalju poučnu poruku deci iz Goraždevca.
„Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu
"Uspavana lepotica" u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

“Najviše mi se svidelo kako su se princ i princeza sprijateljili“, kaže Julijana iz Goraždevca.

„Najviše mi se svidelo to što je predstava bila smešna i puna šale“, rekao je nakon predstave Branko.

„Meni se najviše svidelo kada su se princ i princeza zaljubili“, kaže Nađa.

„Princeza se postaje tako što si dobar i uz puno ljubavi“, rekla je nakon predstave Neda.

Glumica Jasmina Stojković kaže za Radio Goraždevac da dečiji repertoar veoma dragocen za Narodno pozorište iz Prištine.

„Za nas glumce je posebno zadovoljstvo i zahvalni smo upravi, a izgleda i deca na KiM, što smo počeli sa repertoarom i prigodnim predstavama za decu. Smatram da je veoma dragocen taj deo repertoarski našeg pozorišta. Evo, ovo je druga pozorišna predstava za decu koju smo napravili , posle novogodišnje predstave „Dve novogodišnje jelke“, tako i ova upsvana lepotica. Igramo je za decu na celom Kosovu i Metohiji i hvala Bogu pa imamo kome da je igramo, i ima naše dece, i nadamo se da će ih još biti pa ćemo mi praviti još predstava za decu“, kaže Jasmina Stojković.

Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica Prištinskog pozorišta Radmila Кnežević. Ona kaže da je značajno da pozorište dolazi u sredine kao što je Goraždevac.

„Mi svi znamo da možemo negde da ih odvedemo da oni nešto gledaju, ali ako ih stalno vodimo negde da oni nešto dožive onda će oni naučiti da treba negde da odu da bi nešto doživeli u životu. Ali ako vi dovodite pozorište kod njih i ako dovodite razne kulturne sadržaje i ostalo onda će deca shvatiti da u stvari i tu gde žive može da im bude lepo i da ne moraju da idu na neko drugo mesto da bi nešto doživeli“, izjavila je Radmila Knežević.

Kneževićeva kaže da je u planu još jedna dečija predstava sa kojom će doći u Goraždevac. Dodala je da je počela sa radom i škola glume Narodnog pozorišta iz Prištine.

„Planiramo da sa tom školom obiđemo i ostale enklave i ostala mesta gde ima naših ljudi i da nekako približimo deci Kosova i Metohije tu Pozorišnu umetnost“, kaže ona za Radio Goraždevac.

Predstava “Uspavana lepotica”, Narodnog pozorišta iz Prištine rađena je u saradnji sa Domom kulture u Gračanici.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020