Vesti
Kultura

Uručene nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“

U Domu kulture u Gračanici večeras je svečano otvorena izložba sa 23. Likovne kolonije, na kojoj je dodeljena nagrada „Longin“, istoričaru umetnosti prof. dr Branislavu Todiću , za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo i Tamari Osmajlić za najboljeg mladog stvaraoca, nagrada „Dimitrije Popović“.
Uručene nagrade „Longin“ i „Dimitrije Popović“
Otvorena Likovna kolonija

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Pre otvaranja izložbe prisutnima se obratio upravnik Galerije Doma kulture u Gračanici Nebojše Jevtić, koji je tom prilikom kazao da Vidovdanska likovna kolonija podstiče lične doživlje i svedočenja.

„Likovna stvaralaštva se mogu pratiti vremenski kroz cikluse koji podrazumevaju istraživanje istorijskih, društvenih, socijijalnih okolnosti, njegovog nastanka i razvoja. Likovna kolonija Vidovdan 2021. podstiče lični doživljaj i svedočenja. Na ovogodišnjoj koloniji su stvarali umetnici čija je potreba za umetničkim izražavanjem duboko protkana kroz njihov karkter“, rekao je Jevtić.

Likovnu izložbu otvorio je umetnik i fotograf, te učesnik likovne kolonije Rajko Karišić.

„U ovom životu koji je ostao iza mene imao sam priliku da učestvujem na više od 200 likovnih druženja. Ono što me je posebno oduševilo je jedna neverovatana količina gostoprimstva. Srećan sam što sam bio deo ove priče. Ono što je nabitnije je to da smo svi funkcionisali kao jedna porodica“, istakao je Karišić, te je dodao da je Dom kulture svojevrsni „umetnički hram“ i pozavideo gračaničkoj publici na tome.

Nagrada za životno delo „Longin“ pripala je istaknutom srpskom istoričaru umetnosti prof. dr Branislavu Todiću iz Lapljeg Sela.

Todić nije bio u mogućnosti da nagradu preuzme, te se u njegovo ime prisutnima obratila akademska slikaraka i jedan od članova žirija, Maja Todić.

„Veoma me je uzbudilo i obradovala saopštenje o nagradi. Moje zadovoljstvo je dvostruko, jer se nagrada dodeljuje u godini jubileja, 700 godina od zvršetka Gračanice, isto toliko od smrti njenog ktitora, Kralja Milutina, a drugo što priznanje nosi ime mog omiljenog slikara Longina“, prenela je reči dr Todića, Maja Todić.

Nagrada za mlade stvaraoce „Dimitrije Popović“ uručena je Tamari Osmajlić, mladoj akademskoj slikarki iz Berana, koja je tom prilikom kazala da će je nagrada motivisati da bude još uspešnija.

„Ovo predstavlja veliki značaj za mene, veliki podsticaj za dalji rad. Svakako biće i podsetnik da kad god vidim tu nagradu poželim da oplemenim svoj rad“, kazala je Osmajlić.

Majka Dimitrija Popovića dobitnicima je tradicionalno uručila poklone, a nagradu je dobitnici uručio predsendnik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Učesnici Likovne kolonije bili su Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Кarišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021