Vesti
Kultura

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’

U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
Otvorena likovna kolonija ''Vidovdan 2022'' (Foto Kim)

Likovna kolonija "Vidovdan" održava se u okviru "Vidovdanskih svečanosti" i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Кosovu. Cilj kolonije je predstavljanje savremenih umetnika koji svojim radom u teškim vremenima stvaraju umetnička dela i afirmišu umetnost, dajući tako podsticaj mladim talentima. Vidovdanska likovna kolonija je nastala 1997. godine u saradnji Doma kulture "Gračanica" i Fakulteta umetnosti iz Prištine.

Prisutnima se pre otvaranja izložbe obratio upravnik Galerije Doma kulture u Gračanici Nebojše Jevtić koji je naveo da je želja domaćina da likovna kolonija "Vidovdan" dobije međunarodni karakter.

"Posmatrajući izložbu, možemo da se zapitamo koja je granica u shvatanju umetnosti i razumevanju individualnosti u njenom izražajnom procesu. Interpretirajući likovne studije i govor umetnika, u hronološkom smislu dolazimo do toga da u većini radova vidimo duhovnu angažovanost i predanost nasleđu, na šta je svakako uticalo vreme i mesto održavanja kolonije", rekao je on.

Nagrada "Longin" pripala je akademiku Svetomiru Arsiću Basari iz Sevca (opština Štrpce) za sveukupno stvaralaštvo u oblasti likovnih umetnosti.

Basara nije bio u mogućnosti da nagradu lično preuzme, te se u njegovo ime prisutnima obratila njegova ćerka Gordana koja je pročitala zahvalnicu objavljenu u "Vidovdanskom glasniku".

Nagrada za mlade stvaraoce "Dimitrije Popović" uručena je Zvezdani Gerić iz Štrpca. Ona se zahvalila domaćinimma i naglasla da joj je velika čast da, pored toliko mladih i vrsnih umetnika sa kolonije, baš ona dobije nagradu.

"Što se tiče same likovne kolonije, htela bih da pohvalim organizatore i sve ljude iz Doma kulture ’Gračanica’ što su nas inspirisali i ugostili, što su nam pokazali i prikazali istorijsko nasleđe Kosova i Metohije. Kao što znate, slike najbolje govore same o sebi. Izdvojila bih samo da sam jednim vidom psihološkog crteža produhovila svoje slike", navela je Gerićeva.

Nagrade su laureatima uručili predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ("Longin"), odnosno načelnik kosovskog upravnog okruga Srđan Popović ("Dimitrije Popović").

Izložbu radova sa ovogodišnje likovne kolonije svečano je otvorio predsednik PO grada Prištine Novak Živić.

"Svake godine, u junu pogotovo, u prilici smo da vidom, sluhom i dušom dodirnemo nebo. U junu obeležavamo slavni Vidovdan. Večeras smo u prilici da pogledamo autentiča dela vrednih, ozbiljnih i nadarenih umetnika po čijim platnima se ostvaruje emocija, kultura, tradicija. Ovde, u Gračanici, u ovom hramu kulture, oslikava se stvarnost koja je srušila sve ograde geta", kazao je on.

Jorgovanka Popović, majka tragično stradalog Dimitrija, je dobitnicima tradicionalno uručila poklone.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učestvovali su umetnici iz Srbije i inostranstva: Vladslava Vanja Čolić iz Vinče, Lazar Marković iz Novog Sada, Aleksandar Veljić iz Niša, Duška Radović iz Pariza, Kristina Panajotov iz Beograda, Vladislav Šešija iz Novog Sada, Anastasija Asi Tomova iz Velikog Trnova, Nevena Popović iz Beograda, Predrag Popović iz Beograda, Divna Vasiljević iz Kosovske Mitrovice i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo I Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022