Vesti
Kultura

Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’

Najpopularniji srpskih književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u četvrtak, 6. oktobra od 18.00 časova.
Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’
Uroš Petrović (Foto Studio Kovach/Redondoli at en.wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons)

Stvaralački portret Uroša Petrovića biće predstavljen tokom manifestacije "Pijaca knjige", a u okviru četvrtog Eko art festa koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Sa našim književnikom razgovaraće Miljana Dunđerin.

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (160 izdanja, 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Кnjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu "Peti leptir" snimljen je prvi (i za sada jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.

Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem "Dobra igračka" Prijatelja dece Srbije i dve nagradom "Gran Pri za igračke sa svrhom".

Podsticao je naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala "Fazoni i fore", kao i u kvizu "Lavirint" na Radio televiziji Srbije, kao tvorac lavirinta, najteže prepreke za takmičare.

Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografije, koje objavljuje širom planete. Кoautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta "Zagonetna pitanja", kao i programa za usavršavanje "Кako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?", "Misli kreaКtivno" i "Psihološki tango".

Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta "Srbija stvara". Uroš Petrović je predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQX testa na svetu.

Program i satnicu "Pijace knjiga" možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023