Vesti
Kultura

’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2

Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Glumice NPP-a u predstavi ''Uspavana lepotica'' na otvorenom pred najmlađim gledaocima u Velikoj Hoči, jun 2019. (Foto Igor Vuković)

"Mi živimo u doba izraženog deficita slobode, bez obzira na sve iluzije i lažne vesti kojima nas razni kljukaju", rekao je reditelj ovog dokumentarnog filma i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović.

On je istakao kompaktnost ekipe koju je na ovom filmu "okupila svima prijatna priča i poruka". Glumac NPP-a Igor Damnjanović je, prema Avramovićevim rečima, "iskusni stari mačak i rođeni narator", dok je direktor fotografije Igor Vuković u jednakoj meri autor filma.

"Bez Vukovićeve sposobnosti da neke moje, njegove i zajedničke ideje pretoči u savršen kadar, koji je na momente i potpuno dekomponovan i drugačiji, ovaj dokumentarac, ovakav kakav je na kraju, ne bih mogao ni da zamislim", naveo je Avramović.

Podsetimo, dokumentarni film "Uprkos svemu" je bio pobednik devetog GRAFESTA koji je održan u decembru 2020, a prikazan je i na Jahorina Film Festivalu iste godine. Nekoliko puta zakazivane projekcije u Beogradu tokom 2021. godine omela je pandemija korona virusa.

Prethodna Avramovićeva ostvarenja, na kojima je radio kao montažer ili asistent montažera, takođe su emitovana na RTS-u: dokumentarni serijali "Čuvari baštine" i "Blaga Kosova i Metohije", dokumentarni film "Pozorište iz kutije za cipele", igrani film "Sporazum"...)

Osim Gorana Avramovića i Igora Vukovića, na ovom pedesetominutnom filmu su radili i organizatori Jasmina Urošević i Ivan Stojković, Marko Grubić (muzika), Andrija Dudok (snimatelj zvuka), Bojan Ćirković (rasvetljivač), Adnan Halvadžija (animator), Dejan Cvijanović (grafički dizajner), Atila Kapitanj (ilustrator) i drugi. Izvršni producenti su Isak Vorgučić (RTV Kim) i Ivana Kovačević (Produkcija Klicker), a producent je, ispred NPP-a Predrag Radonjić.


 "Mislim da ’Uprkos svemu’ prevazilazi kategoriju namenskog filma koji govori o životu jedne institucije i čini mi se da na jedan simbolički, amblematičan način govori o uopšte srpskom narodu, kulturi, identitetu na KiM i, zapravo, sve to što sam pomenuo stoji iza ove priče koja na najdirektniji način govori o Narodnom pozorištu u Prištini”, rekao je o filmu Predrag Radonjić nakon projekcije u PKC "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici krajem februara prošle godine.

Od svog osnivanja 1948. godine Narodno pozorište u Prištini je ustrojeno da paralelno razvija Srpsku i Albansku dramu. Najstarija profesionalna kulturna institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji bila je deo istorijskih i političkih procesa: od vere u mogućnost zajedničkog života i rada dva naroda, preko nastojanja Albanaca da se diferenciraju i pretvore ga isključivo u svoj nacionalni teatar, do bojkota rada glumaca Albanske drame tokom uvođenja privremenih mera u vreme Miloševića.

Ali, često je išlo i protivno ovim tokovima: tokom devedesetih je uspelo da ostane jedina multietnička državna institucija u kojoj su do samog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine glumci Albanske drame postavljali i izvodili predstave. Nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, glumci Srpske drame bivaju prinuđeni da napuste svoj grad, svoje pozorište i svoju scenu. U samoj Prištini Albanci potom osnivaju Nacionalni teatar Kosova, dok srspke kolege nekoliko godina nakon rata pokušavaju da obezbede uslove i mogućnosti za nastavak rada.

Narodno pozorište u Prištini koje od 2014. godine ima svoje novo sedište u Domu kulture u Gračanici, i dalje ne samo što, uprkos svemu, opstaje, već i živi punim životom.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022