Vesti
Kultura

’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2

Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Glumice NPP-a u predstavi ''Uspavana lepotica'' na otvorenom pred najmlađim gledaocima u Velikoj Hoči, jun 2019. (Foto Igor Vuković)

"Mi živimo u doba izraženog deficita slobode, bez obzira na sve iluzije i lažne vesti kojima nas razni kljukaju", rekao je reditelj ovog dokumentarnog filma i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović.

On je istakao kompaktnost ekipe koju je na ovom filmu "okupila svima prijatna priča i poruka". Glumac NPP-a Igor Damnjanović je, prema Avramovićevim rečima, "iskusni stari mačak i rođeni narator", dok je direktor fotografije Igor Vuković u jednakoj meri autor filma.

"Bez Vukovićeve sposobnosti da neke moje, njegove i zajedničke ideje pretoči u savršen kadar, koji je na momente i potpuno dekomponovan i drugačiji, ovaj dokumentarac, ovakav kakav je na kraju, ne bih mogao ni da zamislim", naveo je Avramović.

Podsetimo, dokumentarni film "Uprkos svemu" je bio pobednik devetog GRAFESTA koji je održan u decembru 2020, a prikazan je i na Jahorina Film Festivalu iste godine. Nekoliko puta zakazivane projekcije u Beogradu tokom 2021. godine omela je pandemija korona virusa.

Prethodna Avramovićeva ostvarenja, na kojima je radio kao montažer ili asistent montažera, takođe su emitovana na RTS-u: dokumentarni serijali "Čuvari baštine" i "Blaga Kosova i Metohije", dokumentarni film "Pozorište iz kutije za cipele", igrani film "Sporazum"...)

Osim Gorana Avramovića i Igora Vukovića, na ovom pedesetominutnom filmu su radili i organizatori Jasmina Urošević i Ivan Stojković, Marko Grubić (muzika), Andrija Dudok (snimatelj zvuka), Bojan Ćirković (rasvetljivač), Adnan Halvadžija (animator), Dejan Cvijanović (grafički dizajner), Atila Kapitanj (ilustrator) i drugi. Izvršni producenti su Isak Vorgučić (RTV Kim) i Ivana Kovačević (Produkcija Klicker), a producent je, ispred NPP-a Predrag Radonjić.


 "Mislim da ’Uprkos svemu’ prevazilazi kategoriju namenskog filma koji govori o životu jedne institucije i čini mi se da na jedan simbolički, amblematičan način govori o uopšte srpskom narodu, kulturi, identitetu na KiM i, zapravo, sve to što sam pomenuo stoji iza ove priče koja na najdirektniji način govori o Narodnom pozorištu u Prištini”, rekao je o filmu Predrag Radonjić nakon projekcije u PKC "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici krajem februara prošle godine.

Od svog osnivanja 1948. godine Narodno pozorište u Prištini je ustrojeno da paralelno razvija Srpsku i Albansku dramu. Najstarija profesionalna kulturna institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji bila je deo istorijskih i političkih procesa: od vere u mogućnost zajedničkog života i rada dva naroda, preko nastojanja Albanaca da se diferenciraju i pretvore ga isključivo u svoj nacionalni teatar, do bojkota rada glumaca Albanske drame tokom uvođenja privremenih mera u vreme Miloševića.

Ali, često je išlo i protivno ovim tokovima: tokom devedesetih je uspelo da ostane jedina multietnička državna institucija u kojoj su do samog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine glumci Albanske drame postavljali i izvodili predstave. Nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, glumci Srpske drame bivaju prinuđeni da napuste svoj grad, svoje pozorište i svoju scenu. U samoj Prištini Albanci potom osnivaju Nacionalni teatar Kosova, dok srspke kolege nekoliko godina nakon rata pokušavaju da obezbede uslove i mogućnosti za nastavak rada.

Narodno pozorište u Prištini koje od 2014. godine ima svoje novo sedište u Domu kulture u Gračanici, i dalje ne samo što, uprkos svemu, opstaje, već i živi punim životom.Ostale vesti

Akademija u čast prosvetitelja: Sveti Sava neprolazna vrednost

U Domu kulture "Gračanica" danas je održana svečana Svetosavska akademija. U okviru programa dodeljena su priznanja “Đorđe Lekić“ istaknutim prosvetnim radnicima i institucijama i “Čitalačko slovo“ najaktivnijim čitaocima Narodne biblioteke u Gračanici.

  • 26.01.2022
Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021