Vesti
Kultura

„Uprkos svemu“, priča o "neobičnom pozorištu"

Na 72. rođendan Narodno pozorište u Prištini (NPP) dobilo je na poklon dokumentrni film „Uprkos svemu“. Priča prati rad ove neobične trupe koja opstaje, onako kako i glasi naslov ovog filma, uprkos svemu. Premijerno je prikazan večeras u Domu kulture „Gračanica“.
„Uprkos svemu“, priča o
Glumci NPP u dvorištu Smilje Bajčetić, detalj iz filma

Autori dokumentranog filma „Uprkos svemu“ su Goran Avramović i Igor Vuković, a napravljen je saradnji između produkcijske kuće „Klicker“ i RTV Kim.

„Uprkos svemu“ govori o istorijatu i neobičnoj sudbini pozorišta koje je više puta u prošlosti menjalo svoje sedište. U filmu su prikazani i ispričani brojni događaji iz njegove burne istorije, zabeležene različite predstave i njihova igranja na interesantim mestima u nesvakidašnjim uslovima.

„Film se zove ’Uprkos svemu’ zato što je naša ideja vodilja u ovoj priči da ne možete ubiti umetnost, ne možete ubiti ništa iza čega stoji bezuslovna ljubav i energija. U ovom slučaju je to pozorišna umetnost iza koje stoje glumci NPP-a. To su najbolji glumci na svetu, kada treba izazvati reakciju publike, to niko ne radi bolje od njih. Njihova publika se uvek prepoznaje u njihovim komadima“, kaže reditelj filma Goran Avramović.

"Ono što je karakteristično za ovaj film je činjenica da ga je radila grupa ljudi, maltene, od Dragaša do Horgoša. Film ne bi bio napravljen i ne bi izgledao tako kako izgleda da sa mnom, jednako na svemu, nije radio direktor fotografije Igor Vuković i da nekakve moje, njegove i zajedničke ideje nije pretočio u fantastične, ponekad namerno potpuno dekomponovane kadrove. Sjajnu autorsku muziku uradio je kompozitor iz Beograda Marko Grubić“, dodaje reditelj.

Glumica Ivana Kovačević, izvršna producentkinja ovog filma ispred produkcijske kuće „Klicker“ ponosna je na svoj prvenac.

„Jako mi je drago što je ovo prvi dokumentarni film produkcije „Klicker“, što je to film baš o pozorištu i to o mom pozorištu. Jako se emotivno osećam kad gledam ovaj film zato što su tu svi ljudi koji su meni jako dragi. I reditelj sa kojim sam radila, svi direktori, bivši i sadašnji. Shvatila sam, kada sam pogledala film, da mi kao ansambl apsolutno nemamo pravo da se žalimo zato što sam videla koliku snagu imamo. Možda to nisam uspela da sagledam kao glumica, kao koleginica, svih ovih godina dok smo radili i dok smo se družili, putovalil. Ali, kada napraviš neku distancu i pogledaš čitavu tu priču kroz film, onda zaista shvatiš kakvo blago svi mi imamo i koliko smo značajni jedni drugima“, kaže Kovačevićeva.

Narodno pozorište u Prištini je zahvaljujući svom posebnom radu poslednjih godina bilo predmet interesovanja mnogobrojnih domaćih i stranih medija. Od samog osnivanja je delilo i sudbinu srpskog naroda na Kosovu, kaže direktor NPP-a Predrag Radonjić.

„Sama ta činjenica dovoljno govori o tome da je ovo pozorište zaista pozorište jedne neobične sudbine. Kada tome pridodamo i način našeg delovanja, da smo zapravo igrali ne samo na našoj matičnoj sceni koju nemamo, nego u svim domovima kulture, dvorištima povratničkih kuća, portama manastira, govori o tome da je reč zaista o jednom vrlo neobičnom i specifičnom pozorištu“.

Na pitanje odakle snaga da pozorište, uprkos svemu, opstane, Radonjić odgovara: „Jednostavno, kada se i čovek i institucija nađu u nekoj situaciji koja je nepovoljna imaju dva izbora - da se predaju ili da se bore. Ko se odluči za borbu, otvara tu i jedan prostor za kreativnost, za snalažljivost, za hraborst koja vremenom prerasta u neku vrstu impulsa, da ne kažem inata, da se uprkos svemu uradi najviše što se može. Čini mi se da mi to uspešno radimo“, kaže Predrag Radonjić.

Reditelj Avramović veruje da je ovaj film koji je na neki način lična karta pozorišta, značajan kako za ovu pozorišnu kuću, tako i za publiku koja ga prati.

„Ja se iskreno nadam da jeste važan jer je presek prvih 70 godina. Kad nešto ima tu vrstu kontinuiteta, onda verujem da je ovakva vrsta hronologije jako vredna“, kaže on.

Glumica koja je stasavala u ovom pozorištu, Anika Grujić, podseća da ovo nije prvi dokumentarni film o NPP, ali da je „Uprkos svemu“ jedan poseban dokument.

„Naravno da znači mnogo, da ostane kao jedan dokument da se vidi od kad postoji, koliko radimo, gde radimo, u kojim uslovima. Nama će biti drago da za deset, dvadeset godina vidimo šta smo mi to radili i gde smo igrali. Možda će i neko ko ne prati naše pozorište da se zbog ovog filma zainteresuje“, kaže glumica Anika Grujić.

Dokumentarnom filmu „Uprkos svemu“ nakon večerašnje, slede i festivalske projekcije, a u predstavama NPP-a publika će moći da uživa i u novoj jesenjoj sezoni. Predviđene su i dve premijere. 

 Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020