Vesti
Kultura

“Umetnost života” na Kosovu

Knjiga razgovora sa savremenim stvaraocima Kosova i Metohije  “Umetnost života” koju je priredio Živojin Rakočević promovisana je na Sajmu knjiga u Beogradu.

“Umetnost života” na Kosovu
Živojin Rakočević (Foto umetnostživota.net)

Knjiga sadrži intervjue koji su objavljeni u istoimenoj emisiji na Radiju Kim sa poznatim piscima, slikarima, muzičarima i rediteljima.

Knjiga “Umetnost života” danas je predstavljena na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govoreći u ime izdavača “Srpsko slovo” književnik i urednik RTV Kim Predrag Radonjić je rekao da se radi o prvorazrednom dokumentu i svedočenju.

"Na ovakve knjige uvek moramo obratiti pažnju i naučiti šta je savremeno stvaranje, kakvi su njegovi dometi i gde je mesto savremene umetnosti na Kosovu i Metohiji”.

Priređivač Živojin Rakočević je u pregovoru knjige zapisao da je knjiga “Umetnost života” odgovor književnika slikara, reditelja, muzičara, profesionalaca i amatera, na nekoliko suštinskih pitanja koja se tiču stvaranja na KiM: gde je sprska savremena umetnost KIM i sta je od nje ostalo, posle formalnog okončanja sukoba 1999?"

Recenzent Aleksandar Dunđerin je rekao da i "pored toga što je srpska umetnost u Pokrajini osetila sve negativne posledice procesa opšte deurbanizacije i ruralizacije, njeni dometi su mnogo širi od borbe za očuvanje jezika, egzistenciju što je donekle i paradoksalno, budući da srpski umetnici pripadaju jednim evropskom narodu koji je i danas u enklavama, tim malim i izolovanim geto zajednicama na KiM, izložen svojevrsnim oblicima aparthejda."

Štampanje knjige pomogli su Ministarstvo kultrure Republike Srbije i UNDP Priština.Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022