Vesti
Kultura

“Umetnost života” na Kosovu

Knjiga razgovora sa savremenim stvaraocima Kosova i Metohije  “Umetnost života” koju je priredio Živojin Rakočević promovisana je na Sajmu knjiga u Beogradu.

“Umetnost života” na Kosovu
Živojin Rakočević (Foto umetnostživota.net)

Knjiga sadrži intervjue koji su objavljeni u istoimenoj emisiji na Radiju Kim sa poznatim piscima, slikarima, muzičarima i rediteljima.

Knjiga “Umetnost života” danas je predstavljena na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Govoreći u ime izdavača “Srpsko slovo” književnik i urednik RTV Kim Predrag Radonjić je rekao da se radi o prvorazrednom dokumentu i svedočenju.

"Na ovakve knjige uvek moramo obratiti pažnju i naučiti šta je savremeno stvaranje, kakvi su njegovi dometi i gde je mesto savremene umetnosti na Kosovu i Metohiji”.

Priređivač Živojin Rakočević je u pregovoru knjige zapisao da je knjiga “Umetnost života” odgovor književnika slikara, reditelja, muzičara, profesionalaca i amatera, na nekoliko suštinskih pitanja koja se tiču stvaranja na KiM: gde je sprska savremena umetnost KIM i sta je od nje ostalo, posle formalnog okončanja sukoba 1999?"

Recenzent Aleksandar Dunđerin je rekao da i "pored toga što je srpska umetnost u Pokrajini osetila sve negativne posledice procesa opšte deurbanizacije i ruralizacije, njeni dometi su mnogo širi od borbe za očuvanje jezika, egzistenciju što je donekle i paradoksalno, budući da srpski umetnici pripadaju jednim evropskom narodu koji je i danas u enklavama, tim malim i izolovanim geto zajednicama na KiM, izložen svojevrsnim oblicima aparthejda."

Štampanje knjige pomogli su Ministarstvo kultrure Republike Srbije i UNDP Priština.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020