Vesti
Kultura

„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi

„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
Detalj iz predstave ''Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji'' (Foto NPP promo)

Bora Ćosić: Romanopisac, esejista i prevodilac

Bora Ćosić (Zagreb, 05. april 1932.) je srpski i hrvatski romanopisac, esejista i prevodilac. Napisao je oko 50 knjiga, kao i nekoliko pozorišnih drama, koje su sa velikim uspehom igrane u beogradskom Ateljeu 212.

U mladosti je prevodio ruske futurističke pesnike, uređivao je list „Mlada kultura“ 1952, reviju „Danas“ 1961 - 1963, časopis „Rok“ 1969 - 1970. Radio je kao dramaturg i umetnički savetnik u filmskim preduzećima „Slavija“ 1958 - 1959 i „Avala“ 1962 - 1963. Sarađivao je na dokumentarnim filmovima i pisao dijaloge za igrane filmove. Tokom boravka po Evropi, pored celovitih knjiga, objavio je više stotina tekstova po novinama i časopisima Nemačke, Švajcarske, Italije, Holandije, Mađarske, Rumunije, Rusije, Poljske, Albanije. Učestvovao je i na književnim konferencijama, festivalima, simpozujumima, međunarodnim sastancima i kongresima.

Dobitnik je i sledećih nagrada: NIN-ove za roman „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ , nagrade za Evropsko razumevanje, za autobiografski esej „Carinska deklaracija“, nagrade Albatros Zadužbine Gintera Grasa i nagrade Stefana Hejma.

Od 1992. godine živi i radi u Berlinu. 

Vuković se nada da će gračanička publika uživati u predstavi, kao i da je sam naslov romana „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ već jedna šala.

„Mali čovek, bilo ko od nas, nema ozbiljnu ulogu u bilo čemu velikom što se događa. Nekako živi i preživljava, a uz onu staru ideju da svi mi patimo od „viška istorije“ i da se stvari događaju, a da ne uspemo da ih procesuiramo, nego da samo idu jedna za drugom“, naveo je on.

Vuković je dodao da se u svim scenama ove predstave „oseća da se događaju neke ogromne stvari okolo koje nam kvare sve, od ručka do porodične svakodnevnice“.

„Sve je to kod Bore Ćosića jako duhovito. Mi smo se trudili da u predstavi postoji ta vizura deteta koje pokušava da shvati šta se događaja oko njega. Iako je dete, ono nije ništa manje ili više hendikepirano od odraslih koji jednako ne uspevaju da se snađu u svetu sa svim događajima, već samo idu dalje - kao hrčak na točku i tako prođe život“, rekao je Vuković.

Glumica Jelena Orlović koja u predstavi tumači lik deteta je istakla dobru saradnju sa kolegama iz Kruševačkog pozorišta.

„Privilegija je biti rame uz rame sa tim ljudima na sceni i iza nje. Šta smo pomislili, u sekundi nam se stvorilo na sceni. Disali smo kao jedan“, rekla je Orlovićeva.

Glumac Kruševačkog pozorišta Bojan Veljović kazao je da im je saradnja sa Prištinskim pozorištem pružila mogućnost da stiču nova iskustva.

„Ne bi zaigrao sa mnogim zvezdama da sam živeo i radio u Beogradu, a ovde sam imao priliku za to. Što se tiče predstave, volim da ona bude iznenađenje onima koji dolaze da je gledaju. To treba da bude nešto što će se desiti i još bi bolje bilo da čovek dođe potpuno nepripremljen jer onda ima pravi utisak. Nadam se da će večeras ljudi uživati, da će to da se ponavlja. Eto, mi na neki način ispunjavamo misiju pozorišta koje nije rezervisano za velike i glamurozne stvari, ali čvrsto stoji u zanatu i potrebi za ovakvim vidom kulture“, kazao je on.

Predstavu „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ izvode glumci Narodnog pozorišta u Prištini u saradnji sa kolegama iz Kruševca. Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić je kazao da je saradnja sa Kruševačkim pozorištem planirana i u budućnosti.

U maju tri premijere i festival

„Nameravamo da radimo na više zajedničkih projekta. Već za Vidovdan ćemo uspostaviti neku vrstu kulturne saradnje. Koliko i u Gračanici, centralna proslava Vidovdana u Srbiji je u Kruševcu“, rekao je Radonjić i dodao da Narodno pozorište u Prištini u maju očekuju još tri premijere.

„Očekuju nas premijere predstave `Antigona`, zatim `Deobe` Dobrice Ćosića u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Niškim narodnim pozorištem, te Sterijini `Ajduci` koje smo radili u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem. Pored toga, od 10. do 16. maja održaće se i odloženi 13. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije `Mali Joakim` gde ćemo još jednom imati priliku da ugostimo naše kolege iz Kruševca i to sa dve predstave“, zaključio je Radonjić.

Direktor Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić zahvalio se upravniku Narodnog pozorišta u Prištini Predragu Radonjiću na iskazanoj želji da zajedno sarađuju.

„Koprodukcija je budućnost svih pozorišta, razlozi su više nego očigledni, veći ansambl, bolja prilika da reditelj sa saradnicima odabere glumce koji odgovaraju baš tim ulogama. Mislim da je ovo što Peđa radi izvanredna stvar, da ta predstava koju napravi Narodno pozorište iz Prištine živi na scenama širom Srbije, a na ovaj način je to i zagarantovano i dalje preko severa i ja verujem celog regiona. To je dobar put kojim ovo pozorište ide, i mi smo zainteresovani za svaku dalju saradnju koja će se nastaviti veoma brzo“, rekao je Nedić.

Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ će biti odigrana na velikoj sceni u Domu kulture "Gračanica", s početkom u 19 časova. Cena karte je 250 din, a deo prihoda od ulaznica biće uplaćen za lečenje šestogodišnje Magdalene Nedeljković iz Кosovske Mitrovice.

Nakon izvođenja u Gračanici, predstavu će sutra, 27. aprila, u 18 časova imati prilike da pogleda i publika u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.Ostale vesti

„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
Milojko Milićević gost
Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u utorak, 27. aprila 2021. godine od 19 časova biće pisac, kompozitor i muzičar Milojko Milićević iz Raške.
  • 26.04.2021
Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ sutra premijerno u Gračanici

Premijerno izvođenje predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića zakazano je za sutra u 19 časova u Gračanici. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca.

  • 25.04.2021