Vesti
Kultura

"Ujedinjenje ili smrt 1918" u Gračanici: O prošlosti i budućnosti

Nakon beogradske premijere u kafani "Zlatna moruna", predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918", sinoć je u Domu kulture Gračanica imala i svoju kosovsku premijeru. Za publiku neobičan i nesvakidašnji događaj.
detalj sa predstave (Foto Kim)

Glumci Narodnog pozorišta Priština su, uz pomoć mladih kolega iz Beograda, publici na pozorištnoj sceni Doma kulture Gračanica prikazali jedno viđenje sednice istorijske Podgoričke skupštine. Na tom skupu je doneta odluka o ujedinjenju Srbije i Crne Gore u jednu državu pod dinastijom Karađorđević i svrgavanju sa vlasti i proterivanju kralja Nikole Petrovića Njegoša.

Predstavu zasnovanu na stenogramu Podgoričke skupštine održane uoči formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, režirali su Jelena Bogavac i Nenad Todorović.

"Radili smo dobro, kao jedna jako dobra ekipa. Prošli smo kroz težak proces istraživanja naših istorijskih okolnosti, okolnosti u kojima živimo i radimo, a u nastavku smo se bavili time kako bi to moglo da se upriliči u pozorištu. Jako smo zadovoljni alatkama koje smo izabrali za ovu vrstu istraživanja", kazala je rediteljka Jelena Bogavac.

Iako je planirano da se jedan deo izvodi u holu, a drugi u konferencijskoj sali u podrumu, predstava je odigrana na pozorišnoj sceni Doma kulture. Rediteljka Bogavac kaže da to nije uticalo na njen kvalitet.

"Ova predstava ne može da izgubi na identitetu jer to što ona govori, ne zavisi od prostora u kome se izvodi. Taj prostor može da joj pomogne i može da radi za nju, kao što je radila “Zlatna moruna”, ali gde god se lati pitanja identiteta, ona ne može da izgubi".

Reditelj Nenad Todorović, koji je i direktor Prištinskog narodnog pozorišta, kaže da je "Ujedinjenje ili smrt 1918", za pozorište kojim rukovodi, jedna od najvažnijih predstava u poslednjih nekoliko godina.

"Posle Joakima Vujića i nekoliko premijera, doveli smo Deda Mraza. Sigurno je da je ovo jedna od naših najvažnijih predstava i premijera u proteklih nekoliko godina", kaže Todorović.

Glumac Igor Damnjanović, koji u predstavi igra potpredsednika Podgoričke skupštine Sava Fatića, kaže da se iz predstave može naučiti dosta o prošlosti, ali sagledati šta nas čeka u budućnosti.

"Ovo je jedan veliki projekat sa puno ljudi. Predstava je zasnovana na dokumentarnim tekstovima, prvenstveno na stenogramu", kaže Damnjanović.

U predstavi igra dvadeset glumaca. Publika koja je iz “poslaničkih klupa glasala za skupštinske predloge”, zajedno sa poslanicima je pila rakiju i jela kačamak.

“Veoma mi se dopala predstava. Neobična je, interaktivna i nesvakidašnja. Šteta što nije moglo više ljudi da je vidi”, kaže Ana Kostić iz Preoca.

“Malo nas je podsetilo na istoriju Crne Gore od pripajanja pa do otcepljenja, ali i na scene koje svakodnevno gledamo u kosovskom, srpskom i crnogorskom parlamentu”, kaže Nenad Radomirović iz Gračanice.

Predstava "Ujedinjenje ili smrt 1918" u produkciji Narodnog pozorišta Priština premijerno je izvedena 15. decembra u beogradskoj kafani Zlatna moruna.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020