Vesti
Kultura

Udruženje književnika KiM nagradilo reditelja

Velika gramata Udruženje književnika Kosova i Metohije dodeljena je reditelju Rastku Šejiću na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u okviru promocije antologije "Neodoljiva teškoća postojanja".
Udruženje književnika KiM nagradilo reditelja
Promocije antologije "Neodoljiva teškoća postojanja" autora Aleksandra Dunđerina u okviru 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga (Foto Časlav Petrović)

Velika gramata za doprinos u razvoju kulture i književnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji dodeljena je reditelju Rastku Šejiću, autoru TV serijala "Na veslu priča", na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u okviru promocije antologije "Neodoljiva teškoća postojanja" autora Aleksandra Dunđerina u samom finišu 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

U ime Udruženja književnika Kosova i Metohije gramatu je dodelio pesnik i novinar Živojin Rakočević, obrazlažući je: "Dokumentarna TV serija ’Na veslu priča’ koja se emituje na javnom servisu RTS svakako je promenila pogled javnosti na savremenu srpsku književnost, ali je akcenat koji je reditelj stavio na autore i stvaralaštvo na teritoriji getoizirane srpske književnosti na KiM nama od izuzetne važnosti. Vrhunski estetski, dokumentaristički i novinarski dometi ne smeju biti prećutani, a profesionalnost kinematografske ekipe ’Šta hoćeš’ koju Šejić predvodi odzvonila je diljem našeg kulturnog prostora. Više od toga, stvorila se trajna kreativna veza i saradnja koja već donosi bogate plodove, i mi smo na ovaj način hteli da je ozvaničimo".

Šejić je primio nagradu zahvaljujući na "časti, poverenju i obavezi".

"Obaveza je umetnika da govori istinu. Iskustvo rada u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, na Brezovici i na jezeru Gazivode je bilo duhovno iskustvo, uzbudljiv doživljaj i jak utisak. Priroda je prelepa, kontrastna i bogata, što se odnosi i na ličnosti. Verujem da su ljudi, a posebno umetnici, u ekstremnim situacijama, na ivici života i smrti, proterivanja ili opstanka, iskreniji. Prosto nema razloga ni potrebe za foliranjem, i osećam da smo to uspeli da zabeležimo. Da svi osećaju koliko je Kosovo živo i blisko. Snažna stvaralačka energija se srećno ispreplela sa našom i nastalo je kinematografsko delo, nastala je na duge staze mogućnost direktne saradnje, koja se i obistinjuje".

Ivana Vanovac, novinarka i publicistkinja, predstavila je antologiju savremene srpske književnosti sa Kosova i Metohije autora Aleksandra Dunđerina "Neodoljiva teškoća postojanja’ kao "par ekselans kulturni događaj za srpsku književnost".

"Različite estetike zastupljenih autora i njihova raznorodnost su za ponos, ne samo s obzirom na mesto na mapi i maltretman, koji je postao sinonim za naše preživljavanje, već pre svega u komparaciji sa scenom kojoj pripadamo".

Docentkinja književnosti Jelena Marićević Balać sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, jedna od recenzenata, naglasila je integrativnost antologije kao ključnu vrednost srpske kulture.

"Ta duhovna ognjišta koja se ne gase u kulturnim centrima na KiM, koji uspevaju da okupe i staro i mlado, da im daju ključne mogućnosti duhovnog razvoja i sadržaja, prenesena su i na ovaj književni poduhvat Aleksandra Dunđerina. Zastupljeni su ravnopravno autori od 1933. godišta do 2002. godišta, od kanonskih pisaca do onih koji su tek stupili na tlo književnog stvaralaštva. Nije u pitanju samo afirmacija mladih, što je vrednost, već i jednako pravo glasa po estetskom utisku antologa. A to jeste tradicija od bogoslova prizrenskih iz 19. veka, što doprinosi da srpska kultura živi, da bude mlada, i naravno neprikosnoveni i neupitni deo srpske kulture, bez obzira na prilike".

Pesnik i doktorand književnosti Žarko Milenković pročitao je nekoliko pesama kojima je zastupljen u antologiji i iskazao veliko zadovoljstvo što je deo antologije i scene koja odiše živošću i vitalnošću. Živojin Rakočević naglasio je da je "Neodoljiva teškoća postojanja" rezultat decenijskog rada Aleksandra Dunđerina i da proizilazi iz dubinskog pristupa i obilja radova koji su objavljeni u književnoj periodici.

"Dunđerin se preselio u naš geto iz Novog Sada i vredno radi, ne samo na promociji književnosti i umetničkog stvaralaštva, već i sa individualnim autorima. Pored ostalih i zahvaljujući njemu, mi sada možemo govoriti o književnoj sceni Srba sa Kosova i Metohije, na nivou
ostvarenih pojedinaca i književne produkcije koja pleni, a koju naša književnost u celini jezika priznaje kao vrednost".

Reditelj Rastko Šejić je kao čitalac ocenio antologiju kao "knjigu koju mora da pročita svako koga interesuje kako se živi i misli na Kosovu i Metohiji".

Aleksandar Dunđerin, autor antologije "Neodoljiva teškoća postojanja", vidi "novi talas" na književnoj sceni Kosova i Metohije.

"Obilje mladih autora bogate imaginacije, koji odstupaju od kanona mitopoetike Kosova, ali i očekivanih šablona mišljenja ’potrošačke’ globalističke književnosti, koja nas opseda, uverava me u optimizmu o opstanku naše kulture u celini. Moramo da radimo na svojoj kulturi, nedostaje vrednosni sud, kritička misao, fali nam dijalog na nacionalnom nivou".

Na kraju promocije publika je imala priliku da pogleda dokumentarni film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!" snimljen sa književnicima sa Kosova i Metohije.Ostale vesti

O romanu Petra Todorovića u Mitrovici i Gračanici
Promocija romana "Otkucaji duge" Petra Todorovića održaće se u četvrtak, 8. decembra u Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" od 19.30 i u petak, 9. decembra u Domu kulture "Gračanica" od 19.00.
  • 06.12.2022
Svečano otvoren jedanaesti Grafest projekcijom filma ’’Čekajući Handkea’’
Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle", svečano je otvoren u Gračanici projekcijom filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". Za nagrade se takmiči 20 ostvarenja pretežno lokalnih autora.
  • 05.12.2022
Počinje Grafest

Projekcijom filma u takmičarskoj kategoriji "Povratak ishodištu" u režiji Đorđa Lakušića počinje ovogodišnji Grafest. Na ovom festivalu dokumentarnog filma i kratkih formi takmičiće se 20 radova autora sa Kosova.

  • 05.12.2022
Gračanica: Koreodrama ’’700’’ u mestu iz koga je sve poteklo
U slavu 700 godina manastira Gračanica, ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije "Venac" je pred gračaničkom publikom u prepunoj sali lokalnog Doma kulture sa velikim uspehom prvi put izveo istoimenu koreodramu.
  • 03.12.2022
Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022