Vesti
Kultura

Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“

Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Na času klavira (Foto Kim)

Muzička škola osnovana 1949. godine u Prištini

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ osnovana je 1949. godine u Prištini, kao gradska niža muzička škola. Prvo odeljenje srednje muzičke škole formirano je 1961. godine pri tadašnjoj učiteljskoj gimnaziji.

Nakon 1999. godine škola nastavlja svoj rad u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici sve do 2015. godine, da bi nakon toga dobila svoj prostor u obrazovnom centru u Lapljem Selu.

Škola nosi ime velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Osim muzike koja dopire iz učionica, na ulasku u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ pažnju privlače uramljene nagrade, kojih ima gde god da se okrenete. Prijatni zvuci dopiru iz različitih pravaca, „Sonatu“ Jozefa Hajdna, a potom Mocartov „Turski Marš“ izvode učenici Milena Dimitrijević i Danijel Eminović.

„Upisala sam Muzičku školu kada sam bila treći razred, došao je nastavnik da pita za upis, ja sam želela da probam i nastavila sam školovanje. Dobro mi ide, osvojila sam na takmičenju u Sremskoj Mitrovici drugu nagradu, a u Novom Sadu treću. Uglavnom vežbam svaki dan, posle škole oko sat vremena, a danima kada ne idem u školu i duže“, rekla je Milena Dimitrijević iz Gračanice, učenica petog razreda muzičke.

„Voleo sam da se bavim muzikom, jednostavno me je zainteresovalo. Trebalo je ove godine da idem na takmičenje, ali nas je nažalost korona sprečila. Nadam se da ću postići uspeh u narednom periodu“, rekao je Danijel Eminović iz Lapljeg Sela, učenik četvrtog razreda.

U Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" učenici pohađaju nastavu klavira, harmonike, solfeđa...Nastavnik klavira Nemanja Đorđević kaže da bi voleli da im se u budućnosti omoguće i časove gitare, violine ili nekog duvačkog instrumenta. Za sada i sa ovim obimom rada, kaže da su vrlo ponosni na rezultate svojih đaka, što pokazuju i nagrade na takmičenjima.

„Ima zaista mnogo nagrada, sve su nam podjednako drage, ali eto izdvojio bih prvu nagradu sa Međunarodnog festivala `Mladi virtuoz` u Beogradu, zatim prva nagrada na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola u Zrenjaninu, obe je osvojio Filip Mirković. Redovno smo posećivali ta takmičenja i vraćali se sa nagradama“, kazao je Đorđević.

Za upisivanje muzičke škole pored želje, najvažniji je talenat, kaže nastavnik i dodaje da su rezultati učenika ove škole impozantni.

„Mi vršimo prijemni ispit gde proveravamo osnovne muzičke sposobnosti, sluh, ritam i memoriju. Tako da učenici koji to ne poseduju ne mogu upisati muzičku školu. Oni koji to poseduju mogu da upišu našu školu, ali svakako, pored talenta neophodan je i ogroman trud i rad, jer naša škola zaista nastupa na mnogim takmičenjima, od Međunarodnih do Republičkih, sve to iziskuje mnogo odricanja i vežbanja“, rekao je Đorđević.

Pored talenta, za uspeh je neophodno dosta odricanja, prakse i rada. Mladi muzičari svesni su toga, pa osim na časovima, vežbanje nastavljaju i kod kuće.

„Volim da sviram i pevam. Najviše volim da sviram klavir. Časove klavira imam ponedeljkom i petkom, a vežbam svakodnevno“, rekla je Stefana Petrović iz Gračanice, učenica prvog razreda.

„Volim da sviram harmoniku i želim da se bavim sviranjem tog instrumenta. U sedmoj godini sam zavoleo harmoniku, a u devetoj sam upisao Muzičku školu i počeo da je sviram. Ujutru u 9 sati dođem u školu i tada počinjem sa vežbanjem, a nastavljam kod kuće svakodnevno po pola sata“, kazao je Tomislav Stavrić.

Epidemija koronavirusa nije uticala na rad ove škole, ali jeste na nastupe.

„Ono što nam trenutno nedostaje jesu takmičenja i nastupi, jer zapravo naš posao i jeste scena, tu se najbolje i osećamo. Nadam se da ćemo se, kada sve ovo bude prevaziđeno, vratiti našoj sceni“, rekao je Đorđević, i dodao da naredno takmičenje ovu Muzičku školu očekuje već u decembru, ali da će biti održano putem interneta.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ iz Prištine koja nastavu izvodi u Lapljem Selu, Gračanici i Donjoj Gušterici, broji 152 učenika. Osnovno muzičko obrazovanje pohađa 126 učenika, dok 26 ide u srednju muzičku školu.

 Ostale vesti

U ponedeljak počinje

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

  • 04.12.2020
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
  • 02.12.2020
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
  • 01.12.2020
U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020