Vesti
Kultura

U sredu počinje "Grafest"

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“ održaće se od 27. do 29. novembra 2019. u Gračanici, u Domu kulture, koji je i glavni organizator događaja.
U sredu počinje
Ilustracija (Foto Kim)

Pored Gračanice festival će se održati i u Кosovskoj Mitrovici (u PКC „Akvarijus“) i Šilovu (u КPC „Božidar Mitrović Šandor“).

Takmičarski program festivala namenjen je dokumetarnim radovima nastalim u okviru postojećih produkcija na КiM. Radovi za ovaj deo programa prijavljivali su se putem konkursa, a birala ih je selektorka Nevena Matović.

Od 29 prijavljena rada u konačan izbor ušlo je 15, to su mahom srednjemetražne dokumentarne televizijske forme. Najboljim delima, po oceni žirija, na svečanom zatvaranju se dodeljuju nagrade u vidu plakete i novčane nagrade.

Revijalni program sastoji se od nekoliko pažljivo odabranih fimova iz aktuelne domaće produkcije, po izboru selektorke Sonje Đekić, koncepsijska nit koja ih povezuje je „Baš dobar film“. Ove godine biće prikazana dva dugometražna filma i blok kratkih filmova renomiranih srpskih reditelja: Darka Bajića, čiji će film „Linija života“ otvoriti „Grafest“, zatim film „Okupirani bioskop“ Senke Domanović, kao i kraći filmovi Miloša Tomića, Efima Graboja, Maje Novaković, Nikole Polića i Ivane Todorović.

Svečano otvaranje festivala je 27. novembra u 19 časova.

Žiri ovogodišnjeg „ Grafesta“ su: Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, Ivana Vanovac, novinarka i Ćorđe Jevtić, novinar i publicista.

Predavanje o dokumentarizmu će drugog dana festivala u PКC „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici održati Zoran i Svetlana Popović iz Beograda, koji se profesionalno bave dokumentarnim filmovima kao filmski autori i predavači. Tema predavanja biće: „Dokumentarni film – istina ili interpretacija“. Na seminar mogu doći svi zainteresovani za dokumentarnu i uopšte, audio-vizuelnu produkciju.

Ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.

Festival pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica, Skupština Grada Prištine.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022