Vesti
Kultura

U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’
Radionica „Pesme prizrenske“ (Foto: Radio Goraždevac)

Predsednica ovog udurženja Radmila Knežević kazala je za Radio Goraždevac da je cilj radionice da se sačuva stari narodni melos prizrenskih pesama.

“Cilj ove radionice koja će trajati tri dana jeste da se očuva stari narodni melos, da deca nauče kako da interpretiraju, kako da pevaju, na koji način da se ponašaju dok izvode izvorne pesme. Znači sve ono što je karakteristika prizrenskog melosa, pošto znamo da je sam grad Prizren, odnosno celo Kosovo i Metohija ali i Prizren, pogotovo, karakterističan po tim nekim prepoznatljivim pesmama“, kazala je Radmila Knežević.

Radmila Knežević dodaje da je ovo prilika deci koja znaju te pesme da ih bolje upoznaju a onima koji ne znaju da ih nauče.

„Radionica je bila plodotvorna. Danas smo krenuli, deca uveliko rade, imamo predavače, ljude koji su iz Prizrena, koji su završili muzičke akademije, oni rade sa decom. Atmosfera je zaista izuzetno lepa i vreme nas je poslužilo tako da je sve fantastično“, kazala je Radmila Knežević.

Na radionici učestvuje 18-oro dece uzrasta od 12 do 20 godina sa prostora Kosova i Metohije.

Organizatori su pozvali sve medije da sutra od 14 časova dođu i budu prisutni na priredbi, gde će deca koja su pohađala ovu radionicu pokazati šta su sve naučili.Ostale vesti

Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022
Večeras počinje
Osmo izdanje „Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF)“ biće održano od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21 čas.
  • 21.11.2022