Vesti
Kultura

U ponedeljak počinje "Grafest"

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 7. do 9. decembra u Domu kulture koji je i organizator festivala.

U ponedeljak počinje
Ilustracija (Foto Dom kulture Gračanica)

Pored Gračanice festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“.

Cilj festivala je podsticanje kreativne dokumentarističke produkcije, ostvarivanje neposrednog uticaja na lokalne autore, produkcijske i medijske kuće, kao i stvaranje filmske publike kroz kvalitetne projekcije pažljivo odabranih filmova savremene srpske i regionalne produkcije.

Revijalni program obuhvata tri filma, koji svojom tematikom pokrivaju temu ovogodišnjeg festivala – „Prostori zaborava“. Festival otvara film Sonje Đekić, dugogodišnje selektorke ovog festivala, „Speleonaut“ iz 2018. godine, a biće prikazani filmovi iz 2020. - „Pripadnost“ Tee Lukač, rediteljke i multimedijalne umetnice i film „Blizanci satkani od sna“ reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

U takmičarskom programu, predstaviće se autori sa Kosova svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

"Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od prijavljenih filmova, izabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program", navodi se u saopštenju Doma kulture.

Svečano otvaranje festivala je 7. 12. 2020. u 16 časova.

Četvoročlani žiri, koji će raditi u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić novinar i publicista, ocenjivaće filmove i odabrati one koji će poneti nagrade na svečanom zatvaranju 9. decembra u 16 časova.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Katalog festivala možete preuzeti OVDE.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021