Vesti
Kultura

U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice

U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
Mmoza Studenica (Foto AA/Erkin Keçi)

Na izložbi će biti predstavljeno petnaestak radova koji su rađeni posebnom tehnikom, filigranskim papirom, kazala je za RTV Kim Miljana Dunđerin ispred Privatnog kulturnog centra “Akvarijus”.

“Izložba će biti otvorena večeras u 19:00 časova putem interneta, gde će biti predstavljena virtuelna galerija i informacije kako o autorki, tako i o njenim radovima. Na Kosovu do sada niko nije radio virtualne galerije, 3D virtualne galerije, koje vam omogućavaju da putem interneta uđete i šetate po prostoriji kao da ste u samoj galeriji. Za svaki rad imate informacije pojedinačeno, takođe, slušate muziku dok uživate u slikama ”, kazala je Miljana Dunđerin.

Tema izložbe je “Žena”, što i sam naziv govori, dodala je Dunđerin.

“U pitanju je više poznatih žena, poput Merlin Monro, Madone… Neki američki kult žena koji je prisutan. A takođe su prisutne i Gejše”, istakla je Dunđerin.

Svi zainteresovani virtuelnu izložbu mogu pogledati na sajtu PKC “Akvarijus”, njihovoj Fejsbuk stranici, ali i na stranici portala “Alternativna”.

Mimoza Studenica rođena je 1975. u Prištini. Diplomirala je na odseku za grafički dizajn, na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Prištini.

Organizatori izložbe su portal “Alternativna” i Privatni kulturni centar “Akvarijus”.

Izložba je organizovana u okviru projekta "ArtCult" koji je podržao UNMIK.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020