Vesti
Kultura

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“

Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Sa prošlogodišnjeg festivala (Foto Kim)

Festival koji organizuje Privatni kulturni centar „Akvarijus“ ove godine će biti nešto drugačiji zbog epidemiološke situacije. Međutim, sreća je u tome, kažu organizatori, što umetnost može da se predstavi na više načina, u kontaktu sa publikom ili virtuelno. A kako će se predstaviti zavisiće od stabilnosti zdravstvene situacije na Kosovu.

„Pratićemo epidemiološku situaciju, broj učesnika smo smanjili u odnosu na prošlu godinu kako ne bismo imali nekih problema. U slučaju da dođe do pogrošanja epidemiološke situacije i do nekih zakonskih zabrana, radićemo virtuelno. Prošle godine smo imali oko 90 učesnika, ove godine će biti duplo manje, oko 40“, kaže za RTV Kim organizatorka festivala Miljana Dunđerin.

Festival ima za cilj da okupi talentovanu decu do 14 godina iz različitih srpskih sredina na Kosovu. „Ako neko zna da peva i piše sa dve godine može da učestvuje. Obično je ta niža granica od 4 godine, ali zavisi za šta je koje dete talentovano. Učestvuju i sa likovnim radovima i u okviru muzičko – scenske umetnosti, tako da se mogu deca predstaviti i kao jako mala, ali je gornja starosna granica do 14 godina“.

Ovaj festival ima veliki značaj za najmlađe stvaraoce i jedan je od retkih koji je posvećen baš njima. „Budućnost je na deci i ako se oni od malena naviknu na taj pristup da stvaraju da bi ih neko video i da jednog dana možda postanu izvođači i umetnici u nekom drugom smilu te reči, od ključnog je značaja da postoji nešto što ih podržava u tome“, kaže Miljana.

Dodaje i da je komunikacija bitna za umetnost jer, kako ističe, bez komunikacije i bez zdravog takmičarskog duha ne postoji izazov za decu. „Apsolutno sam sigurna da će im to doneti rezultate tokom godina“, kaže Dunđerin.

Festival „Kaktus“ će trajati tri dana, od 16 do 18 oktobra.

Pre „Kaktusa“, takođe u oktobru, u Kosovskoj Mitrovici će biti održan još jedan festival. U pitanju je „Eko art fest“ koji ima za cilj da promoviše zdravu životnu sredinu. I ovaj događaj se organizuje po drugi put, a njegova prednost je što može biti održan i na otvorenom. „Eko art fest“ se održava od 9. do 11. oktobra u organizaciji „Akvarijusa“ i „Domovnika“.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020