Vesti
Kultura

U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’

U Novom Sadu je, zahvaljujući Privrednoj komori Vojvodine organizovana još jedna retrospektivna izložba radova nastalih na likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“. Svečano otvaranje je zakazano sa četvrtak, 2. decembar, u 14.00 časova.
U Novom Sadu traje ’’Jesen u Prizrenu’’
Radovi sa likovne kolonije ''Jesen u Prizrenu'' (Foto Dom kultrure Gračanica)

Radovi će biti izloženi u ulaznom holu Master centra, Hajduk Veljkova 11 u Novom Sadu.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ održava se šest godina za redom u zajedničkoj organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, zadužbine cara Dušana iz 14. veka.

Likovna kolonija u Prizrenu je kreativno stvaralački odgovor na razaranje koje se dogodilo 17. marta 2004. godine. Suština okupljanja u Prizrenu je duboko lični podsticaj umetnicima, angažovanost u svedočenju savremenog trenutka, i podrška ugroženom kulturnom blagu ovog grada i i Кosova i Metohije.

Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni „dijalog“ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Кosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđiju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha, odbacujući opake maske savremenog sveta.

Podsetimo, Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Simonida“ i Srpsko narodno pozorište (SNP) iz Novog Sada već su početkom oktobra organizovali retrospektivnu izložbu radova sa kolonije „Jesen u Prizrenu“, u foajeu SNP-a u Novom Sadu.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021