Vesti
Kultura

U Leposaviću održan Velikogospojinski sabor

Tradicionalni 28. Velikogospojinski sabor kulturnog stvaralaštva pod nazivom “Sabiraj se golem zbore”, održan je sinoć na platou ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.
U Leposaviću održan Velikogospojinski sabor
Detalj sa obeležavanja sabora u Leposaviću (Foto Radio Mitrovica Sever)

Saborovanje je počelo defileom ulicama Leposavića, a potom je usledila beseda starešine pomenute crkve, Milutina Popadića, koji se u parohijskom domu obratio prisutnima.

Program je obuhvatio nastupe kulturno-umetničkih društava iz Goraždevca, Parteša, Babinog Mosta, Šilova, Štrpca i Leposavića.

Organizatori ovogodišnje manifestacije: Centar za kulturu “Sava Dečanac” i KUD “Kopaonik”, potrudili su se da sve protekne u najboljem redu iz pesmu i igru.

Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice i pehari.

Savez amatera Kosova i Metohije je plaketom za doprinos u očuvanju nematerijalne kulturne baštine nagradio savetnicu Ministarstva kulture i informisanja Đurđijanu Jovanović, predsednika Privremenog organa Opštine Leposavić Zorana Todića i direktora Doma kulture “Sava Dečanac” Gojka Milivojevića.

Nagrađena je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Milena Parlić.

Ona se zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i prenela svoje utiske okupljenima nakon petodnevne posete svim krajevima Kosova.

„Uspenije presvete Bogodrodice slavi se na ovoj našoj svetoj srpskoj zemlji. Upravo naša deca pokazuju kako se to Srbi na Kosovu i Metohiji bore protiv nepravde i kršenja osnovnih ljudskih prava. Svesna sam kroz šta prolazi naš narod na severu, pod kakvim je pritiskom. Kad god im je teško, treba da se sete svojih sapatnika i braće u enklavama, i monahinja i monaha u manastirima koji čuvaju srpstvo ovde. Kroz istoriju je srpski narod stradao, ali je i vaskrsavao, pa sam uverena da ćemo molitvom na današnji praznik i sa verom u Boga uspeti da prevaziđemo sva ovozemaljska iskušenja kojima smo izloženi“, rekla je Parlić.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu “Sava Dečanac”, Gojko Milivojević.

„Uz reč se išlo u svatove, dočekivao položajnik i putnik namernik, uz reč se išlo u dodole, blagosiljalo i isceljivalo. Uz reč se po 28. put okupismo ovde, gde uz pesmu i igru dokazasmo još jednom da nas ima na Kosovu i Metohiji, da čuvamo tradiciju, da ovaj sabor u Leposaviću ima svoju težinu“, rekao je Milivojević.

Sabor kulturnog stvaralaštva završen je zajedničkim nastupom i pesmom kulturno umetničkih društava, sa nadom da će se dogodine sabrati u još većem broju i ugostiti društva iz zemlje i inostranstva, kako su to radili i predhodnih godina. Ovogodišnje bezbednosne okolnosti na severu Kosova i Metohije su diktirale način organizacije, ali to n9ije umanjilo kvalitet manifestacije koja postoji punih 28 godina.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023