Vesti
Kultura

U Gračanici premijerno „Zvonar Bogorodičine crkve“

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" Viktora Igoa premijerno je izvedena pred najmlađom publikom u Gračanici. Komad svetski priznatog književnika režirao je Dejan Cicmilović, a zajedno su realizovali studenti Fakulteta umetnosti u Prištini sa sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture Gračanica.
U Gračanici premijerno „Zvonar Bogorodičine crkve“
Detalj iz predstave "Zvonar Bogorodičine crkve" (Foto Kim)

Opčinjenost velelepnom Bogorodičinom crkvom u Parizu (Notr Dam) bila je inspiracija francuskom piscu Viktoru Igou za nastanak romana „Zvonar Bogorodičine crkve“, a želja reditelja Dejana Cicmilovića da najmlađoj publici istakne ljubav, prijateljstvo, toleranciju, prihvatanje različitosti i značaj unutrašnjih vrednosti.

Gluma, igra i pesma na sceni razveselila je mališane koji su sa pažnjom pratili predstavu, a glumce na sceni pozdravili gromoglasnim aplauzom.

„Predstava je bila jako lepa, najviše mi se svidelo kada su igrali na sceni. Volim da dolazim u pozorište i volela bih da češće gledam predstave“, kazala je Miljana Stanković.

„Svidela mi se predstava, bila je lepa i zanimljiva. Najviše mi se svidelo to što su na kraju svi bili srećni i svi su likovi bili jako zanimljivi“, rekla je Nikolina Marković.

„Uživala sam u predstavi, bio je jako lepo kada su igrali i pevali. Često dolazim u pozorište, ali ovo je predstava koja mi se do sada najviše svidela“, kazala je Bogdana Jovanović.

Iako je kao deo amaterskog pozorišta u Gračanici već igrala na „daskama koje život znače“, mlada glumica Nevena Nedeljković koja u predstavi tumači lik Esmeralde, danas je imala svoju profesionalu premijeru, na sceni Narodnog pozorišta.

„Jako sam zadovoljna, sve je bilo onako kako smo zamislili. Budućnost ove predstave vidim jako lepo, mi moramo da je negujemo, usavršavamo, da svaki put bude bolja i bolja i mislim da će daleko dogurati. Osmeh mališana na kraju je najbitniji i ja se nadam da smo mi njihova očekivanja ispunili“, kazala je Nedeljkovićeva.

Glumac Nikola Stanković iz Sremske Mitrovice rekao je da je su najmlađoj publici preneli poruku koju su želeli, a to je da im prikažu značaj prijateljstva, ljubavi i prihvatanja različitosti.

„Prvi put sam na ovoj sceni i jako mi je drago kako je sve ispalo. Drago mi je da su deca reagovala, kako su reagovala, prihvatili su nas. Imao sam utisak kao da nas grle, čak i mene koji sam bio malo grublji, zloća. U suštini, za decu je teško igrati, oni odmah kažu kada nešto nije u redu, oni su najdirektnija i najiskrenija publika“, kazao je Stanković.

„Danas je mali praznik za Prištinsko pozorište“, kazao je direktor NPP-a Predrag Radonjić. On je podsetio na prošlogodišnji Festival za decu i mlade Srbije „Mali Joakim“ koji je u Gračanici okupio mališane iz svih krajeva Kosova, a neki od njih su, kako je kazao, imali priliku da po prvi put odgledaju profesionalu pozorišnu predstavu.

„To je za mene kao upravnika najznačajniji događaj, za vreme mog mandata. Naša okrenutost ka najmlađoj publici i potrebi da njima prezentujemo kvalitetne kulturne sadržaje i čuvamo našu kulturu i identitet, je najznačajnija naša misija koju svi zajedno ovde obavljamo“, rekao je Radonjić.

Danas je progres našeg obrazovanja jednak očuvanju identiteta srpskog naroda, kazao je na konferenciji za medije Zdravko Vitošević, retkor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Važnost ovog trenutka i ovoga o čemu danas svedočimo jeste validnost u koju se upuštamo, a to je da živa reč dođe do svakog mladog čoveka koji je željan obrazovanja. Možete samo zamisliti trenutak kada će ova predstava da bude izvedena u Orahovcu, Velikoj Hoči, Kuscu, negde na istoku, gde nismo imali prilike da boravimo i zajedno sa poslanicima kulturne reči budemo zajedno. Nadam se da će ova predstava svedočiti o tome koliko su obrazovanje, kultura i identitet važni za prostore Kosova i Metohije“, istakao je Vitošević.

Dekanica Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Ester Milentijević kazala je da je nakon potpisivanja ugovora o saradnji sa Narodnim pozorištem u Prištini bilo prirodno da se ova predstava realizuje.

„Veoma mi je drago što je brzo došlo do realizacije, studenti su odvojili svoje vreme, bili ovde, odradili, naravno pod metorstvom profesora. Ovo je dobar put i ja verujem da je ovo samo početak naše saradnje i da ćemo još mnogo puno zajedničkih projekat odraditi“, kazala je ona.

Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici izrazio je zadovoljstvo što su današnoj premijeri prisustvovali rektor Univerziteta u Prištini, dekanica Fakulteta umetnosti i direktori škola sa centralnog Kosova.

„Ovo je ključni trenutak u kome treba da shvatimo da su kultura i prosveta neograničena područja slobode u kojima će se razvijati deca, prvo naša deca u školama, zatim vi na univerzitetu, pa na kraju mi koji se negde možda prepoznajemo, ostvareni stvaroci ili prosvetni radnici. U tome je ključni trenutak našeg opstanka“, rekao je Rakočević.

Iz opravdanih razloga reditelj i redovni profesor glume na Fakultetu umetnosi u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici Dejan Cicmilović nije prisustvovao današnjoj premijeri, a direktor Predrag Radonjić je najavio da će predstava „Zvonar Bogorodičine crkve“ biti odigrana u svim Domovima kulture na Kosovu i Metohiji gde za to postoje scenski uslovi, a tokom leta i u drugim mestima na otvorenom.

Prva repriza predstave zakazana je za sutra u 12 časova na sceni Doma kulture „Sava Dečanac“ u Leposaviću.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023