Vesti
Kultura

U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“

Komad „Sirano“ Narodnog pozorišta Priština otvorio je Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. Ovo je trinaesti po redu festival, a ove godine je domaćin Gračanica.

U Gračanici je počeo dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“
Iz predstave

Raspored predstava:

Predstave se izvode u 13 časova svakoga dana.

10.5. SIRANO - Narodno pozorište u Prištini

11.5. GOLI KRALj - Pozoriste za decu Kragujevac

12.5. ČAROBNjAK IZ OZA - Vranje

13.5. PALČICA - Pozorište lutaka Niš

14.5. SREBRNI CAR - PULS Teatar Lazarevac

15.5. MAČAK OTIŠAO U HAJDUKE - Kruševačko pozorište

16.5. TRI PRASETA - Kruševačko pozorište

Posle više odlaganja zbog pogoršane epidemiološke situacije i mera koje su uvodili predstavnici institucija, festival “Mali Joakim” konačno je počeo danas.

Ovaj veliki kulturni događaj je otvoren predstavom domaćina iz Narodnog pozorišta Priština. Glumci ovog ansambla, kao i oni gostujući, izveli su “Sirana” u režiji Nenada Todorovića. Nakon odrigrane predstave nagrađeni su velikim aplauzom.

“Meni je najvažnija reakcija dece i da oni zadovoljni izađu iz sale. Čini mi se, dok sam igrala, da po nekoj energiji i po njihovim reakcijama da su bili jako zadovoljni. Bilo je dosta smeha, a šta nas kao glumce u tom trenutku može više da obraduje i da nas učini srećnim nego njihove reakcije”, kazala je glumica Olivera Baćić koja je igrala ulogu princeze Roksane.

“Meni je čast i zadovoljstvo da je ova predstava otvorila festival koji je važniji od svih predstava pojedinačno. Najvažnije je ovo što će se desiti u Gračanici. To je još jedan dokaz da su Gračanica i Prištinsko pozorište na sigurnom mestu na srpskoj kulturnoj mapi”, rekao je reditelj Nenad Todorović.

Osim “Sirana”, najmlađa publika će u sali Doma kulutre "Gračanica" moći da pogleda još šest naboljih predstava teatara koji su članovi Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ a po izboru ovogodišnjeg selektora festivala mr Spasoja Ž. Milovanovića.

„Pre 13. godina tada 13, a danas 16 pozorišta je donelo odluku da napravi festival pozorišta za decu i mlade koji je nedostajao svima nama. Nedostajao je pozorištima, gradovima u kojima ta pozorišta žive i rade i deci. Mislili smo i sada smo duboko uvereni da jedan takav festival na najbolji mogući način može da predstavi pozorišnu umetnosti i da deca još više zavole pozorište ukoliko je to moguće. Mi zaista verujemo da je pozorište jedna civilizacijska tekovina i kako se kaže u onom stihu: `Egipćani i stari Grci, Rimljani i kako sledi svaki narod po teatru poznaje se kolko vredi, jer pozorište može lako da svet stvori baš onako kakav vidiš i ne vidiš, da se smeješ i postidiš`. Ta naša odluka pokazala se već trinaesti put da je bila prava“, rekao je selektor festivala.

Narodno pozorište Priština je po drugi put domaćin ovako značajnog kulturnog događaja. Pre četiri godine u Gračanici je održan festival “Jaokim Vujić”, da bi ove godine u saradnji sa Domom kulture priredili događaj za najmlađe.

“Imamo još jednu privilegiju da u Gračanici održimo festival “Mali Joakim”. Mislim da i drugi gradovi u Srbiji imaju ovako retku privilegiju i nadam se da ćete svi zajedno uživati u onom e što vam nudi i ovo naše pozorište ali i sva druga pozorišta u Srbiji”, rekao je direktor NPP Predrag Radonjić.

Početak festivala najvaio je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je istakao veliki značaj ovog događaja za opštinu.

“Mi smo danas zahvaljujući festival “Mali Joakim” kulturni centar regiona. U vremenima potpune izolacije i pandemije u Gračanicu je stigao festival koji podržava našu decu i podržava njihov razvoj i njihovu budućnost”, kazao je Popović istakavši da je ovaj događaj praznik decu, ali i za njihove roditelje i nastavnike.

Zatvaranje festivala predviđeno je za nedelju kada će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu. Publika tada imati priliku da pogleda predstavu "Tri praseta" u čast nagrađenih a u izvođenju Kruševačkog pozorišta.

Dečiji pozorišni festival „Mali Joakim“ koji organizuju Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture Gračanica i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, podržali su Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine, Opština Gračanica i Turistička organizacija Gračanice.

Organizovan prevoz za decu

U saradnji sa Gradskim saobraćajnim preduzećem, Dom kulture Gračanica organizuje prevoz dece iz različitih sredina kako bi došli i pogledali predstave koje će se prikazivati narednih dana.

"Danas smo imali decu iz OŠ Vuk Karadžić iz Lepine i decu iz OŠ "Aca Marović" iz Kosova Polja, odnosno Kuzmina. Na festival će nam doći i deca iz Osojana i deca iz Orahovca", kaže Ivan Stojković.

Epidemiološke mere se poštuju. "Tu je naša najveća odgovornost pošto smo morali da se pripremamo tako da smo morali da obavestimo sve škole koje dolaze i dovode decu da deca imaju maske, napravili smo distancu između sedišta. Najbitnije nam je zdravlje a potom i uživanje u gledanju predstava", kazao je Ivan Stojković.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021