Vesti
Kultura

U četvrtak uručenje nagrade ’’Grigorije Božović’’ Petru Sariću

Književna nagrada "Grigorije Božović" za 2021. godinu biće uručena književniku Petru Sariću u četvrtak, 9. juna u 13.00 na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.
U četvrtak uručenje nagrade ’’Grigorije Božović’’ Petru Sariću
Petar Sarić u razgovoru sa novinarima (Foto PKC Akvarijus)

Nagrada "Grigorije Božović" se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom ovog velikog kosovskometohijskog književnika.

Žiri za dodelu književne nagrade "Grigorije Božović" za 2021. godinu koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), je na završnom sastanku 23. maja 2022. godine, doneo odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, pripadne Petru Sariću za složenu i višeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu "Klobuk" koji je prošle godine objavila Srpska književna zadruga iz Beograda.

Podsetimo, Petar Sarić je dobitnik Vukove nagrade i nagrade "Borisav Stanković" za roman "Sara", kao i nagrade Udruženja književnika Srbije (UКS) za celokupno stvaralaštvo.

Rođen je 1937. godine, a živi i stvara na Brezovici na Kosovu.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023