Vesti
Kultura

U četvrtak uručenje nagrade ’’Grigorije Božović’’ Petru Sariću

Književna nagrada "Grigorije Božović" za 2021. godinu biće uručena književniku Petru Sariću u četvrtak, 9. juna u 13.00 na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.
U četvrtak uručenje nagrade ’’Grigorije Božović’’ Petru Sariću
Petar Sarić u razgovoru sa novinarima (Foto PKC Akvarijus)

Nagrada "Grigorije Božović" se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom ovog velikog kosovskometohijskog književnika.

Žiri za dodelu književne nagrade "Grigorije Božović" za 2021. godinu koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), je na završnom sastanku 23. maja 2022. godine, doneo odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku, pripadne Petru Sariću za složenu i višeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu "Klobuk" koji je prošle godine objavila Srpska književna zadruga iz Beograda.

Podsetimo, Petar Sarić je dobitnik Vukove nagrade i nagrade "Borisav Stanković" za roman "Sara", kao i nagrade Udruženja književnika Srbije (UКS) za celokupno stvaralaštvo.

Rođen je 1937. godine, a živi i stvara na Brezovici na Kosovu.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022