Vesti
Kultura

U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Galerija Doma kulture Gračanica (Foto Kim)

Za razliku od prethodnih kada su na likovnoj koloniji učestvovali slikari iz centralne Srbije, ove godine, učesnici će biti samo slikari sa Кosova i Metohije.

„Кao i svake godine, likovna kolonija je vesnik Vidovdanskih svečanosti. Zbog epidemije virusa KOVID-19, donetih mera i nemogućnosti prelaska same izložbe preko administrativnog prelaza, nažalost neće biti izložbe dobitnika prošlogodišnje nagrade „Longin“, Miloša Šobajića. Ove godine imaćemo izložbu iz fundusa galerije, tačnije izložbu samih osnivača ove kolonije i potrudili smo se da odaberemo ono najbolje iz samog fundusa“, kaže za RTV Kim slikarka Maja Todić koja poziva sve ljubitelje umetnosti da dođu i pogledaju izložbu.

Iz uprave Doma kulture kažu da je još uvek neizvesno kako će se odvijati ostali planirani program Vidovdanskih svečanosti.

„Program je planiran da bude u punom kapacitetu, međutim videćemo kako će se odvijati situacija i šta nam vlada bude preporučila povodom mera za okupljanje i održavanje velikih skupova. Pratimo sva uputstva i spremamo se redovno, spremali smo se dva meseca unapred“, izjavio je Ivan Stojković iz Doma kulture.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici su najposećeniji kulturni događaj na Kosovu i Metohiji, a tokom obeležavanja mogu se videti raznovrsni muzički, likovni i knjiženvni programi.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020