Vesti
Kultura

U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Galerija Doma kulture Gračanica (Foto Kim)

Za razliku od prethodnih kada su na likovnoj koloniji učestvovali slikari iz centralne Srbije, ove godine, učesnici će biti samo slikari sa Кosova i Metohije.

„Кao i svake godine, likovna kolonija je vesnik Vidovdanskih svečanosti. Zbog epidemije virusa KOVID-19, donetih mera i nemogućnosti prelaska same izložbe preko administrativnog prelaza, nažalost neće biti izložbe dobitnika prošlogodišnje nagrade „Longin“, Miloša Šobajića. Ove godine imaćemo izložbu iz fundusa galerije, tačnije izložbu samih osnivača ove kolonije i potrudili smo se da odaberemo ono najbolje iz samog fundusa“, kaže za RTV Kim slikarka Maja Todić koja poziva sve ljubitelje umetnosti da dođu i pogledaju izložbu.

Iz uprave Doma kulture kažu da je još uvek neizvesno kako će se odvijati ostali planirani program Vidovdanskih svečanosti.

„Program je planiran da bude u punom kapacitetu, međutim videćemo kako će se odvijati situacija i šta nam vlada bude preporučila povodom mera za okupljanje i održavanje velikih skupova. Pratimo sva uputstva i spremamo se redovno, spremali smo se dva meseca unapred“, izjavio je Ivan Stojković iz Doma kulture.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici su najposećeniji kulturni događaj na Kosovu i Metohiji, a tokom obeležavanja mogu se videti raznovrsni muzički, likovni i knjiženvni programi.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020