Vesti
Kultura

U čast profesora Slobodana Kostića održana manifestacija "Pesnička reč"

Manifestacija "Pesnička reč" u čast prof. dr Slobodana Kostića, održana je u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
U čast profesora Slobodana Kostića održana manifestacija
Detalj sa manifestacije "Pesnička reč" (Foto Radio Kontakt Plus)

Sinoćni događaj organizovan je povodom desete godišnjice smrti istaknutog srpskog književnika.

Slobodan Kostić je bio redovni profesor na Katedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Objavio je mnogobrojne naučne radove, zbirke poezije, pojmovnike, leksikone i monografije.

Dobitnik je brojnih priznanja i istaknuti član Udruženja književnika Srbije.

Starešina crkve Sv. Marka u Beogradu, protojerej-stavrofor Trajan Kojić, bio je prijatelj profesora Kostića. Otac Trajan je kazao da je Kosovo za Kostića predstavljalo svetu zemlju.

„Išli smo nas dvojica 1999. godine sa vladikama Artemijem i Atanasijem po selima na Kosovu i Metohiji, kako bi ljude odvratili od odlaska. Šteta što njegove besede nismo snimali i zapisali, ali sve to Bog zna…“, rekao je starešina crkve Sv. Marka u Beogradu.

Dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Zvezdan Arsić, kazao je da je Slobodan Kostić uvek bio na raspolaganju studentima i kolegama.

„On je 36 godina bio deo Univerziteta u Prištini. Mnoge generacije studenata ga se sa radošću sećaju i mlađima prenose kakva je ljudska veličina i nastavnik bio. Kolege su uvek mogle da mu se obrate za savet i pomoć“, dodao je.

Žiri u sastavu prof. dr Dragiša Bojović, prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić i magistar Živojin Rakočević, odlučio je da ove godine dodeli tri nagrade "Slobodan Kostić".

Nagrađen je novinar, publicista i književnik Đorđe Jevtić, a njemu je povelja uručena u selu Rečane, rodnom mestu profesora Kostića.

Za knjigu "Sokolički zbornik", Igor Kolarov je posthumno nagrađen. Povelja je uručena njegovoj supruzi.

Pomenuto delo Kolarov je napisao 1997. godine, ali je ono objavljeno tek prošle godine.

Nagrada "Slobodan Kostić" pripala je i Selimiru Raduloviću za knjigu "Sedam malih drhtaja".

Radulović nije bio prisutan iz opravdanih razloga.

Organizovan je prigodan umetnički program u kojem su učestvovali Dragana Milić, Teodora Kragović, Jovana Trifunović, Sara Jekić, Nevena Milosavljević, Milan Mihajlović itd.

Organizator događaja bio je Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini. Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022