Vesti
Kultura

"Triptih": Naučni časopis posvećen umetnicima i umetnosti

Na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici predstavljen je naučni časopis ove ustranove “Triptih”.
Časopis Fakulteta umetnosti (Foto Radio Kontakt plus)

Inicijativa za časopis je potekla 2019. godine, a podržao je tadašnji dekan fakulteta Zoran Furunović koji je iznenada preminuo naredne godine.

"Kao sadašnji dekan, poštujući nasleđe koje mi je ostavljeno, inicirala sam pokretanje procedure objavljivanja časopisa. Želim da izrazim lično zadovoljstvo i da se zahvalim svom timu koji je učestvovao u osmišljavanju, pripremi i dizajnu i realizaciji časopisa”, kazala je dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević.

Zato, dodaje, sa posebnim pijetetom ističe da je prvi broj časopisa Triptih posvećen upravo preminulom dekanu, profesoru, slikaru, novinaru, magistru Zoranu Furunoviću koji je, navela je, bio jedan od najvećih srpskih stvaralaca u postmodernim likovnim previranjima na srpskoj umetničkoj sceni.

Zašto “Triptih”?

"Kolege sa katedre za naučne oblasti i ja, pošli smo od toga da naš fakultet ima tri odseka, pa bi stoga i u časopisu trebalo da budu zastupljeni radovi iz likovne, muzičke i dramske oblasti. Iz ovoga je proizašlo i ime časopisa - Triptih. Budući da se umetničke discipline danas prepliću, te da su i tri odseka fakulteta u svom radu međusobno povezana odlučili smo da profil časopisa bude interdisciplinarni i da se u njemu objavljuju radovi iz istorije, filozofije i estetike umetnosti, muzikologije i etnomuzikologije, metodike likovne, muzičke i dramske umetnosti i nastave, teatrologije i filmologije, teorije kulture i medija, kulturne politike i menadžmenta u umetnosti”, objasnila je urednica časopisa dr Jelena Arnautović koja se obratila video porukom.

Arnautović je dodala i da uredništvo časopisa čine reprezentativna imena iz akademskog i umetničkog sveta, ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

U prvom izdanju Triptiha predstavilo se devet autora.

Srđan Marković je dao analizu likovnog stvaralaštva Zorana Furunovića. Vera Obradović Ljubinković se detaljno bavila odabranim koreografskim zapisom Mage Magazinović, te je u časopisu dostupan originalan zapis koreorežije na temu "Smrt majke Jugovića".

Olivera Dragišić je ponudila nov pristup analize likova iz filmova Andreja Tarkovskog. Istoriografsku analizu radio je Nemanja Savković, u pitanju je pregled rane faze glumačke pedagogije u Srbiji. Tu su i etnomizukološki i etnološki radovi, te pedagoški orijentisane teme, kao i dva naučna prikaza autorki Dragane Martinović i Stefane Tomić.

"Svakako ćemo u Triptihu nastaviti da objavljujemo, pored naučnih radova, i druge važne pisane forme kao što su prikazi, recenzije i intervjui” – kazala je Arnautović.

Ester Milentijević ističe da se nadaju da će u sledećim izdanju svoje radove predložiti i drugi profesori, studenti.

“Ideja nam je da svaki časopis posvetimo jednom našem profesoru koji je svojim radom i zalaganjem doprineo da naš fakultet danas postoji. U sledećem broju radovi će biti posvećeni (Svetomiru Arsiću, prim. aut.) Basari pošto je on jedan od osnivača fakulteta”, kazala je ona.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023