Vesti
Kultura

"Triptih": Naučni časopis posvećen umetnicima i umetnosti

Na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici predstavljen je naučni časopis ove ustranove “Triptih”.
Časopis Fakulteta umetnosti (Foto Radio Kontakt plus)

Inicijativa za časopis je potekla 2019. godine, a podržao je tadašnji dekan fakulteta Zoran Furunović koji je iznenada preminuo naredne godine.

"Kao sadašnji dekan, poštujući nasleđe koje mi je ostavljeno, inicirala sam pokretanje procedure objavljivanja časopisa. Želim da izrazim lično zadovoljstvo i da se zahvalim svom timu koji je učestvovao u osmišljavanju, pripremi i dizajnu i realizaciji časopisa”, kazala je dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević.

Zato, dodaje, sa posebnim pijetetom ističe da je prvi broj časopisa Triptih posvećen upravo preminulom dekanu, profesoru, slikaru, novinaru, magistru Zoranu Furunoviću koji je, navela je, bio jedan od najvećih srpskih stvaralaca u postmodernim likovnim previranjima na srpskoj umetničkoj sceni.

Zašto “Triptih”?

"Kolege sa katedre za naučne oblasti i ja, pošli smo od toga da naš fakultet ima tri odseka, pa bi stoga i u časopisu trebalo da budu zastupljeni radovi iz likovne, muzičke i dramske oblasti. Iz ovoga je proizašlo i ime časopisa - Triptih. Budući da se umetničke discipline danas prepliću, te da su i tri odseka fakulteta u svom radu međusobno povezana odlučili smo da profil časopisa bude interdisciplinarni i da se u njemu objavljuju radovi iz istorije, filozofije i estetike umetnosti, muzikologije i etnomuzikologije, metodike likovne, muzičke i dramske umetnosti i nastave, teatrologije i filmologije, teorije kulture i medija, kulturne politike i menadžmenta u umetnosti”, objasnila je urednica časopisa dr Jelena Arnautović koja se obratila video porukom.

Arnautović je dodala i da uredništvo časopisa čine reprezentativna imena iz akademskog i umetničkog sveta, ne samo iz Srbije, već i iz inostranstva.

U prvom izdanju Triptiha predstavilo se devet autora.

Srđan Marković je dao analizu likovnog stvaralaštva Zorana Furunovića. Vera Obradović Ljubinković se detaljno bavila odabranim koreografskim zapisom Mage Magazinović, te je u časopisu dostupan originalan zapis koreorežije na temu "Smrt majke Jugovića".

Olivera Dragišić je ponudila nov pristup analize likova iz filmova Andreja Tarkovskog. Istoriografsku analizu radio je Nemanja Savković, u pitanju je pregled rane faze glumačke pedagogije u Srbiji. Tu su i etnomizukološki i etnološki radovi, te pedagoški orijentisane teme, kao i dva naučna prikaza autorki Dragane Martinović i Stefane Tomić.

"Svakako ćemo u Triptihu nastaviti da objavljujemo, pored naučnih radova, i druge važne pisane forme kao što su prikazi, recenzije i intervjui” – kazala je Arnautović.

Ester Milentijević ističe da se nadaju da će u sledećim izdanju svoje radove predložiti i drugi profesori, studenti.

“Ideja nam je da svaki časopis posvetimo jednom našem profesoru koji je svojim radom i zalaganjem doprineo da naš fakultet danas postoji. U sledećem broju radovi će biti posvećeni (Svetomiru Arsiću, prim. aut.) Basari pošto je on jedan od osnivača fakulteta”, kazala je ona.Ostale vesti

Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022
Večeras počinje
Osmo izdanje „Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF)“ biće održano od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21 čas.
  • 21.11.2022