Vesti
Kultura

Tribina: „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije“

Dom kulture „Gračanica“, JU Zahumlje iz Nikšića i Društvo novinara Кosova i Metohije organizuju tribinu na temu: „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije (primer Crne Gore)“, koja će biti održana u subotu 11. februara 2023. u 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.

Tribina: „Zaštita srpskog jezika i ćirilice u uslovima institucionalne represije“
Dom kulture ''Gračanica'' (Foto arhiva Kim)

"Srpski jezik i ćirilica u Crnoj Gori dovedeni su do nestajanja rukovođeni željom vladajućeg režima za uništenjem srpskog jezika i pisma. Vlada Crne Gore izbacila je iz škole predmet srpski jezik i književnost. U obrazovnom planu dosadašnji nastavni predmet srpski jezik preimenovan je u `maternji` kao srpski, crnogorski, hrvatski i bošnjački. Ovo preimenovanje vladajući režim u Crnoj Gori pravda novim načelima da svako ima pravo da zove jezik svojim imenom, kao i da svaka nacija ima pravo da svoj jezik zove imenom nacije. U skladu sa ovim načelom propisano je da je službeni jezik crnogorski. Srpski je jezik nacionalnih manjina s ostalim jezicima (bosanski, albanski i hrvatski)", ističe se u saopštenju Doma kulture.

Napominju da se danas ćirilica još može videti na posmrtnim plakatima i natpisima na nadgrobnim spomenicima.

O položaju srpskog jezika i ćirilice u uslovima, kako se navodi, "institucionalne represije u Crnoj Gori, stanju i merama zaštite", govoriće učesnici tribine Marko Кovačević predsednik Opštine Nikšić, Miodrag Čizmović direktor Javne ustanove „Zahumlje“, Radinko Кrulanović književnik i direktor Nikšićog pozorišta.

U programu učestvuje i Velizar Кasalica glumac Nikšićog pozorišta.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023