Vesti
Kultura

Tribina o dokumentarnom filmu

Danas je u okviru Grafesta u Domu kulture u Gračanici održana tribina o dokumentarnom filmu na kojoj su učestvovali lokalni autori.
Tribina o dokumentarnom filmu
Foto KIM

Na tribini koja je danas održana u Domu Kulture govorili su sami autori dokumentarnih  filmova i televizijskih priloga.

Predrag Radonjić čiji će film “Pozorište u kutiji za cipele” sutra biti prikazan u takmičarskom delu festivala poručio je da je glavni zadatak lokalnih autora da razbiju stereotipe koji postoje o Kosovu.

“Ono što primećujem ne samo u dokumentaristici, nego i u informativi jeste da pristup, bilo autorski bilo novinarski, uvek boluje od mnogo stereotipa. Naime, naše slike, naš jezik o Kosovu uvek je stereotipan, on boluje od matrica, od vekovnih ognjišta, od srpskog življa. Slike su uvek mračne, uvek asociraju na groblje, na neku vrstu nekrofilstva od kojeg oni koji nisu životno vezani za Kosovo i Metohiju, vrlo često imaju zazor i od čega beže”, rekao je Radonjić.

U konkurenciji za nagradu na ovogodišnjem Grafestu naći će se i novinar iz Gračanice Ivan Miljković sa svoje dve televizijske priče. On je umesto o svom radu na ovoj tribini najviše govorio o filmu “KOSMA” mlade beogradske rediteljke Sonje Blagojević koji je sinoć prikazan na otvaranju.

“Sinoć sam gledao prvi put premijerno film KOSMA, koji je kod mene probudio velike emocije. Film je na jedan karakterističan način oživeo radio, probudio kod mene uspomene na radio i mislim da je vratio radio u život. Smatram da je radio nepravedno izgubio trku u odnosu na televiziju”, istakao je Miljković.

U takmičarskom delu festivala učestvuje i dokumentarni film “Samoća” autorke Sonje Ristić koji je posvećen osobama sa Daunovim sindromom. Autorka je govoreći o svom dugogodišnjem radu na Kosovu rekla da bi stvaraoci preneli pravu sliku o Kosovu, morali da žive na ovde bar neko vreme.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021