Vesti
Kultura

Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“

Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Crkva svetog cara Uroša u Uroševcu (Foto arhiva Kim)

Izložba obuhvata grad Uroševac i hram kroz, gotovo, tri različite epohe: period pre, i tokom Velikog rata, vreme kraljevine Jugoslavije i period socijalističke izgradnje grada.

"Na fotografijama i razglednicama prikazani su konkretni događaji, ličnosti, godine, `mali` i `obični` ljudi kao i objekti i spomenici. Pored kulturne, društvene i emotivne funkcije izložene fotografije podstiču svest o obnovi i čuvanju naših ugroženih duhovnih i kulturnih spomenika, kao i održanje uspomene na gradove i urbane celine u koja su do 1999. godine živeli Srbi", naveli su iz Doma kulture.

Na tribini će govoriti: episkop raško - prizrenski Teodosije, Nemanja Dimitrijević istoričar, Marko Marković direktor Arhiva Кosova i Metohije i doktor Nenad Milošević.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak 11. septembra 2023. godine u 20 časova.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023