Vesti
Kultura

Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

Tri premijere u ovoj godini
Detalj sa konferencije za medije (Foto Kim)

Komad "Princeza Snežana i deset patuljaka" će biti realizovan u koprodukciji Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Doma kulture "Gračanica" i NPP-a.

U predstavi igraju: Anđela Petrović (Snežana), Petra Zamboni (Zla veštica), Filip Paprić (Princ, kralj, lovac...), Miloš Mitrović i Slaviša Ćuković (Braća Grim). Svoj udeo u predstavi će imati i predavači sa Fakulteta umetnosti u Prištini kroz pomaganje u scenskom pokretu i govoru. Muziku je uradila Ana Gnjatović, dok su za scenografiju i kostime zaduženi Dragana Breza i Dušan Stanković.

"Princezu Snežanu i deset patuljaka" je napisao Branko Milićević, a prema rečima direktora NPP-a Predraga Radonjića, autor je bio odušljevljen idejom da svoj tekst besplatno ustupi.

"Oduševljen je idejom da se radi ovde, u Gračanici, što bih hteo da istaknem kao značajnu stvar. Ova predstava je deo nečega što će postati tradicija, a to je koprodukcija sa Fakultetom Umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. U radu na ovoj predstavi i njenom izvođenju i ove godine će učestvovati i Dom kulture u Gračanici", kazao je on.

Glumac Igor Damnjanović koji će režirati ovu predstavu je najavio da će u komadu, pored studenata dramskih umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, učestvovati i deca.

"Predstava je interaktivna, zajedno sa glumcima glumiće i deca. Prosto sam ubeđen, već unapred se radujem tome, da će deca sigurno uživati u tekstu, a nadam se, i u predstavi", rekao je on.

Studenti Fakulteta umetnosti premijeru iščekuju sa nestrpljenjem, a posebno ističu da im je čast da igraju po tekstu Branka Kockice.

“Predstava je inkluzivnog karaktera, uključuje i decu koja će sa nama da se igraju na sceni i tome se posebno radujemo, tekst je divan. Ovo je moja prva predstava i jako se radujem. Mislim da je igrati za decu mnogo teže zato što ona prepoznaju istinu i stvarno može da se vidi taj kontakt, da li nešto prihvataju ili ne", kazala je Anđela Petrović, studentkinja treće godine Fakulteta umenosti u Prištini koja će u predstavi tumačiti lik Snežane.

"Velika je odgovornost je jer predstava posvećena deci sa Kosova i Metohije. Oni nemaju prilike kao njihovi vršnjaci iz Beograda da gledaju dečije predstave, tako da njima to treba predstaviti na lep način. Ovo je i moja prva predstava, uz to imam veliku odgovornost i tremu, ali se baš radujem", rekao je student druge godine glume koji će igrati lik jednog od Braće Grim Miloš Mitrović.

Reditelj i umetnički direktor NPP-a Nenad Todorović je govorio o značaju saradnje sa Fakultetom umetnosti, istakavši da je duboko povezivanje ove dve istitucije svrha njihovog postojanja.

"Oni bez nas nemaju previše smisla, a mi bez njih nemamo dovoljno kadrova koje možemo da crpimo. Kao jedino pozorište na Kosovu i Metohiji, naravno da se osećam odgovornim da postoji čitav splet predstava vezanih za mlađe uzraste. One su, praktično, jedini način da se današnji klinci širom Kosova i Metohije upoznaju sa teatarskim životom i magijom pozorišta i da odatle crpe eveltualnu potrebu da se nekada kasnije oni čak time i bave, a posebno kada su u pitanju klinci koji žive u izolovanim sredinama", kazao je on.

Todorović je dodao da je susret dece sa bajkom i umetničkim narativima od krucijalne važnosti za opstanak njihovog duha.

"Saradnja sa fakultetom je bila nemonovna, neka vrsta obaveze i nas i njih. Takođe, odatle se crpi fluentnost ansambla NPP-a. Jako je važno da dolaze novi klinci, nove generacije koje će sa novim žarom da nose repertoar i da se spajaju sa iskusnom generacijom glumaca", dodao je on.

Još dve premijere

Ansambl NPP-a za dva dana počinje rad na večernjoj predstavi Ežena Labiša "Kasica prasica" koju će režirati Ksenija Krnajski, dok je za jesenji deo sezone najavljena premijera predstave "Top je bio vreo" po romanu Vladimira Kecmanovića, a u režiji Nenada Todorovića.

"Sve ono što je i ranije krasilo NPP, raznolikost repertoara u žanrovskom smislu i opredeljenost prema uzrastu publike, pokušavamo da održimo u skladu sa našim kapacitetima, ljudskim i finansijskim, da ovo pozorište ima reprezentativne i profesionalne predstave na najvišem nivou", kazao je direktor Predrag Radonjić.

Nenad Todorović je naveo da Prištinsko pozorište nikada nije bežalo od stvarnosti.

"Mi nemamo problem ni sa hrabrošću, ni sa odvažnošću, ja se barem nadam da to svi znaju. Mislim da ova dva komada, prvo Ežena Labiša ’Kasica prasica’ je večna priča o bandi koja pokušava da otme od napaćenog naroda, a ’Top je bio vreo’ govori zastrašujuću priču o ratu u Bosni kroz vizuru klinca iz Sarajeva i na svaki način govori o ratu kao takvom i našoj situaciji na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Repertoar je nekada radikalniji, u smislu političke eksplicitnosti, a nekada mekši kada se, prema Todorovićevim rečima, "više traga za umetničkom metaforom nego direktnim sudarom sa stvarnošću u kojoj živimo".

"Mislim da je repertoarska politika jasna ako pogledate ovih nekoliko godina šta je na samom repertoaru pozorišta. To je upravo kombinacija zabave i katastrofe u kojoj živimo, ako tako smem da kažem", zaključio je on.

"Umetnički smo živi"

Direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević je naveo da NPP, Dom kulture "Gračanica" i Fakultet umetnosti funkcionišu kao skup institucija koji zahvata punoću umetničkog i pozorišnog života na Kosovu i Metohiji.

"Spajanjem i zajedničkim radom ove tri institucije mi dobijamo dubinu koju sve zdrave, normalne i prosvećene sredine treba da imaju. Suština je u tome da Dom kulture, kao prva stepenica na najnižem nivou, zapravo 20 godina pokušava da u ovu salu dovede publiku i na različitim nivoima, od pozorišnog amaterizma do bioskopa, navikava ljude na ono što je izgledalo kao nepovratno izgubljeno, a to je miris sale, osećaj da postoji scena, da na nju može da se izađe. Logičan nastavak svega toga je profesionalno pozorište, nešto izuzetno, što je prirodno i bez čega se ne može. Onda je, naravno, kao kruna svega toga došao fakultet koji će naučnim, stručnim i metodološkim postavkama zaokružiti ovaj proces", rekao je on.

Rakočević je dodao da je od presudne važnosti biti ’umetnički živ’ i da se samo u zajednici može stvoriti kvalitet.

"Kada nas neko bude pitao kakav nam je život, mi ćemo odgovoriti ’život nam je onakav kakvo nam je pozorište, umetnost, slikarstvo i poezija’. Moram priznati da kada je pozorište u pitanju, pa i slikarstvo i književnost, mislim da nam ne ide loše i da možemo reći ’živi smo’, vrednosno smo živi, umetnički smo živi", objasnio je direktor Doma kulture "Gračanica".

Ansambl NPP-a će narednih dana biti fokusiran i na predstavu "SumLjivo lice". Ovaj komad u režiji Milana Neškovića moći će da pogleda publika u Kosovskom Pomoravlju - 8. februara u Domu kulture "Pasjane" u Pasjanu, a dan kasnije u Domu kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023