’’Treći rajh’’: Strah i beda novog doba

U prepunoj sali gračaničkog Doma kulture glumci Narodnog pozorišta Priština premijerno su izveli komad Bertolta Brehta "Strah i beda Trećeg rajha". Publika nije krila oduševljenje tokom i nakon predstave koja je pozdravljana gromoglasnim aplauzom.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa premijere predstave ''Sjaj i beda Trećeg rajha'' u Gračanici (Foto Goran Andrejević)
  • (Foto Goran Andrejević)
  • (Foto Goran Andrejević)
  • Aplauz glumcima u Domu kulture (Foto Goran Andrejević)

Radnja ovog komada u režiji Slobodana Skerlića, smeštena je u period pre drugog svetskog rata i govori o usponu fašizma u Nemačkoj i svim njegovim preživelim ostacima u našem dobu, koliko god da to autoru teksta Bertoltu Brehtu nije bilo ni na kraj pameti kada ga je pisao.

Reditelj potvrđuje da je radnja na određen način povezana sa današnjicom i civilizacijskim kretanjima.

"Nismo se trudili da napravimo nekakvu istorijsku analogiju već smo se bavili stanjem. Prikazali smo šta se dešavalo u domovima, na pijacama, trgovima dok su stranke u Nemačkoj radile svoj posao. Poruka koju komad šalje je da ne smemo da žmurimo pred silama mraka i jedino što možemo je da im se suprotstavimo", navodi reditelj Slobodan Skerlić.

U predstavi igraju Aleksandra Cucić, Nebojša Đorđević, Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Tamara Tomanović i Anika Grujić.

Glumci koji igraju u predstavi kažu da nije bilo lako napraviti ovakav komad ističući da su oduševljeni reakcijom publike tokom i nakon predstave.

"Muk u publici mi je na momente mnogo toga govorio kao i aplauzi u toku predstave. Mislim da smo uradili veliki posao i ponosna sam na svoje kolege, kao i uvek. Poslali smo jasnu poruku, reći ne fašizmu", kaže glumica Narodnog pozorišta Priština Anika Grujić.

"Reakcija publike je bila divna, aplaudirali su jednodušno. Nije bilo lako napraviti ovakvu predstavu jer ima fragmente dramaturgije, neke scene su duže, a neke kraće. Imali smo zadatak da precizno uradimo svaku scenu, analiziramo svaku repliku", rekao je glumac Nebojša Đorđević.

Publika nije ostala ravnodušna nakon predstave. Glumce je pozdravila dugotrajnim i gromoglasnim aplauzom.

"Bilo je sjajno. Komad je jako dobro stilizovan i očišćen od svih suvišnih stvari. Odavno nisam video jednu predstavu u kojoj je sve sa merom - rediteljski rukopis, muzika, kostimi, scenografija. A glumci su tek posebna priča", rekao je dugogodišnji saradnik PNP-a i glumac iz Niša Aleksandar Mihailović.

"Predstava je bila odlična. Dobra ideja, snažne emocije i poruka", kazala je belgijanka Aksel Rajter.

"Predstava jasno pokazuje kako ne treba postupati u situaciji kada nas zadesi strah i beda. Nije dobro u teškim vremenima tražiti krivca već jednostavno preduzeti nešto", rekao je srednjoškolac iz Preoca Nikola Jovanović.

Nakon premijere u Gračanici, predstava će u četvrtak, 07. decembra, biti reprizirana u Zubinom Potoku.

“Strah i beda Trećeg rajha” igraće se potom i u Beogradu, na sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu u petak, 08. decembra od 20:30 časova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane