Vesti
Kultura

Tople boje “Jeseni u Prizrenu”

Likovni umetnici sa Kosova, centralne Srbije i Republike Srpske gosti su Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena. Njih sedmoro učestvuje na sedmoj likovnoj koloniji „Jesen u Prizrenu“ koju organizuje Dom kulture „Gračanica“.
Tople boje “Jeseni u Prizrenu”
Radovi nastali na likovnoj koloniji Jesen u Prizrenu (Foto Kim)

Jesen u Prizrenu je ove godine posebno lepa – sunčana je, topla i puna raznovrsnih boja. Lepote prirode i kulturno-istorijskih spomenika ovoga grada dovoljne su za inspiraciju sedmoro umetnika.

„Mislim da je svaki dolazak ovde za mene blagoslov, jer ipak sam rođen pod ovim nebom, vazduhom i uvek u sebi osetim radost zbog dolaska. Dolazio sam u Arhangele i ranije, ove godine bio sam u junu i sada ponovo. Ali ovo mi je prvi put da imam vremena da potpuno uživam u Prizrenu i manastiru“, kaže Zvonimir Jancić, gnjilanac sa prebivalištem u Beogradu.

Impresije gradom i ovim mestom Zvonimir je preneo i na platno.

„Trudim se da na svakoj likovnoj koloniji uhvatim trenutak i duh prostora u kome se nalazim, tako da je na jednoj slici naslikan most, on sam po sebi ima duboku simboličku vrednost jer spaja dve strane. S druge strane, ova druga slika predstavlja duh predaka“, objašnjava Zvonimir.

Njegov sugrađanin Bojan Savić po prvi put učestvuje na koloniji u manastiru Svetih Arhangela. Još uvek sabira utiske.

„Rad je jedan veliki proces, juče i prekjuče smo obišli naše velike svetinje tako da sve to mora da prođe kroz mene, da bi izašlo na platno. Prizren sam doživeo jako interesantno, bio sam ranije u ovom gradu dosta je različitih emocija koje se prosto kod mene javljaju i koje još uvek nisu složene kod mene kako treba, ali mislim da umetnici iz tog nekog kreativnog haosa kreću i prosto sve to pokušavam da pretvorim u emociju koju ću izbaciti na platno“, kaže slikar.

Osećanja Vesne Petrović, slikarke iz Čačka, su pomešana. U ovu sredinu vratila se posle mnogo godina. Ona kaže da svi utisci odavde ne mogu da stanu na slike.

„Nekad čovek može u dahu da prenese svoju impresiju, a nekada mu treba neko vreme da se to na neki način slegne i da onda tek na prerađeno na platno prenese. I kada odem iz Prizrena i Arhangela sasvim je moguće da će oni ostati na mojim platnima. Čovek kada krene ovamo nešto zna, nešto ne zna ali tek na licu mesta neminovno je da se susretne sa tim što ova sredina i ovaj manastir pruža“, kaže Vesna.

Iako je sa Kosova, iz Prilužja, mladi slikar Slobodan Rakić prvi put boravi u Arhangelima. Ovo je njegova treća likovna kolonija. Osim lepih slika iz manastira i gostoprimstva bratstva, Slobodan će odavde poneti i lepu uspomenu na nešto starije kolege od kojih, kako kaže, mnogo uči.

„Ovo na platnu je moj doživljaj srušenog hrama Svetih Arhangela, to je moje viđenje da on i dalje živi u nama iako je srušen. Ta silueta i duh manastira su i dalje tu. Slika je u nastajanju i ovo je početak“, kaže Slobodan koji se bavi i pevanjem.

Na pitanje, da li peva dok slika, Slobodan odgovara: „Mislim da muzika i slikarstvo jedno sa drugim idu savršeno, a dokaz za to je moj kolega profesor Novak. Ja ne pevam dok slikam, uglavnom slušam muziku“, kaže najmlađi učesnik kolonije.

Organizator likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ je Dom kulture Gračanica, a suština okupljanja umetnika u manastiru Svetih Arhangela je, kako kaže direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jevtić, podrška ugroženom kulturno istorijskom blagu Kosova i Metohije i svetinji.

„Mi se trudimo da svake godine imamo različite umetnike na koloniji tako da na taj način pokušavamo da doprinesemo značaju same kolonije, jer što više različitih umetnika gostuje na koloniji na taj način se u tom umetničkom svetu čuje o manastiru Svetih Arhangela i samom gradu Prizrenu i ugroženosti svih kulturno istorijskih i verskih spomenika u Prizrenu i na Kosovu i Metohiji uopšte“.

Slike koje svedoče o aktuelnom trenutku manastira i Kosova uopšte, biće izložene u Gračanici i Prizrenu. Poslednjih godina u Domu kulture „Gračanica“ ova izložba se orgnizuje 17. marta, na dan početka martovskog pogroma Srba. Radovi nastali na ovoj koloniji biće izloženi i u Dušanovom gradu na Spasovdan.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021