Vesti
Kultura

Tokom praznika onlajn festival Narodnog pozorišta u Prištini

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizovaće revijalni onlajn festival svojih predstava „Uprkos svemu“.

Tokom praznika onlajn festival Narodnog pozorišta u Prištini
Iz predsave Razvojni put Bore Šnajdera (Foto arhiva Kim)

Ove predstave su snimljene i pripremljene tokom prethodnih meseci, a za njihovu realizaciju izrađena je internet platforma i obezbeđeni su tehnički uslovi, saopšteno je iz Pozorišta. 

Novogodišnji i božićni onlajn pozorišni festival Narodnog pozorišta u Prištini počinje sutra 28. decembra i trajaće do 6. januara naredne godine. Predstavama će se u navedenim terminima moći da pristupi preko sajta i fejsbuk stranice Narodnog pozorišta u Prištini, gde se mogu pronaći i detaljnije informacije o programu, ističu u ovoj instituciji kulture.

"Na programu su gotovo sve predstave prištinskog pozorišta urađene u produkciji ove kuće tokom prethodnih godina, od kojih su mnoge i na tekućem repertoaru. Tako će publika, među ostalima, moći da vidi i nešto starije predstave poput „Razvojnog puta Bore Šnajdera“ u režiji Slobodana Skerlića i „Revizora“ Maurisi Farea, ali i novije produkcije kao što su „Ženidba“ u režiji Milana Кaradžića, „Žene iz Troje“ Nebojše Bradića i predstavu za decu „Sirano“ u rediteljskoj postavci Nenada Todorovića", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020