Vesti
Kultura

TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

Turistička organizacija Gračanice i ove godine organizuje edukativne posete za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine. Posete će biti održane od 14. do 16. oktobra, pri čemu će svakog dana dve osnovne škole imati priliku da obiđu manastir i arheološki park.
TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku
Poseta učenika manastiru (Foto TOG)

Učenici će u pratnji predmetnih nastavnika (istorije ili geografije) i turističkog vodiča, imati priliku da posete i bolje se upoznaju sa istorijom, arhitekturom i freskopisom manastira Gračanica, kao i sa istorijom i arhitekturom arheološkog parka Ulpijana, ističe se u saopštenju TOG.

Cilj edukativnih poseta je "bolje upoznavanje učenika sa kulturnim nasleđem u opštini Gračanica i podizanje svesti o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa".

Prva poseta će biti organizovana u ponedeljak, 14. oktobra, u 9 časova sa OŠ "Ugljare" iz Ugljara, a zatim se poseta nastavlja od 11 časova sa OŠ "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela.

"Prethodne godine je u okviru edukativnih poseta više od 600 učenika osnovnih i srednjih škola imalo priliku da poseti ove dve najposećenije turističke atrakcije na teritoriji opštine Gračanica", napominje se u saopštenju.

Prevoz je organizovala TOG u saradnji sa opštinom Gračanica i Gradsko-saobrađajnim preduzećem privremenog organa opštine Priština.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020