Vesti
Kultura

Todorović: Vlast je poslodavac, a ne servis građanima

Reditelj Nenad Todorović smatra da se kultura na Kosovu urušava i da praktično ne postoji, navodeći da je Narodno pozorište iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, poslednju predstavu odigralo u avgustu i to u Zemunu.
Todorović: Vlast je poslodavac, a ne servis građanima
Nakon predstave ''Ne očajavajte nikad'' u Prištini (Foto: A. Vamvakas)

Todorović koji je bivši upravnik Narodnog pozorišta iz Prištine izjavio je u intervjuu Kontakt plus radiju da se kultura na Kosovu "ne strovaljuje, nego se urušava i praktično više ne postoji, osim ako uzmemo u obzir da postoje Kulturno-umetnička društva (KUD)".

On je dodao da ista takva KUD postoje u Melburnu, Čikagu i da su ona tu da očuvaju tradiciju koja je jedno, istakavši da je živa, aktivna, savremena kultura nešto sasvim drugo i nešto što nas razlikuje, ne selo od grada, već civilizaciju od varvarstva.


Upitan da kaže kada je Narodno pozorište iz Prištine, čiji je upravnik bio, odigralo poslednju predstavu, Todorović je odgovorio da je to bilo prošlog avgusta u Zemunu i da je izvođenje tog komada dogovoreno maja meseca.

Nedavno je glumica Narodnog pozorišta iz Prištine Aida Kožar uputila otvoreno pismo ministru kulture Ivanu Tasovcu zbog “slučaja Todorović”, u kojem između ostalog pita da li će ministar reagovati tako što će Todoroviću dati prostor da radi i omogućiti da Srbija bude bolja, lepša i pametnija zemlja.

“Malo se glupo osećam. Možda će ministar pomisliti da tražim vezu kod njega. Ne znam, čak ni ako postoji mogućnost, da li bih se vratio na takav način”, rekao je Todorović komentarišući pismo njegove koleginice.

“Na Kosovu je poremećen čitav sistem vrednosti. Postoji čitav splet improvizacija u svakom segmentu društva, uključujući kulturu. Improvizovati se može samo do određene granice, kao što jedan čovek može da stvori instituciju, ali samo sistem može da je održi,” rekao je Todorović.

On je kazao da je doživeo veliki poraz jer je stvorio instituciju ali nije mogao da je održi, zato što ne postoji sistem koji će ga podržati.

“Gde je sedište pozorišta? Privremeno sedište je u Kosovskoj Mitrovici. Da, ali gde? U dvospratnoj kući, to nije pozorište. Narodno pozorište je zamišljeno kao nacionalna institucija, kao dokaz postojanja nacije koja u sebi sadrži segmente kulturološkog razvoja, a ne varvarstva”, rekao je Todorović.

On je istakao da ako ne zaslužujemo Nacionalni teatar, naravno da ga nećemo ni imati, dodajući da za 14 godina nije imao pomoć od strane lokalne samouprave, ni poziv na sastanak od predstavnika opštine Kosovska Mitrovica i Leposavić.

“Postavlja se onda pitanje”, rekao je Todorović, “da li smo potrebni ovom gradu, publici jesmo što su dokazali su nekoliko stotina puta”.

On je na kraju zapitao da li neko ko u Mitrovici kreira i predstavlja vlast, namiruje potrebe građana.

“Vlast je njihov servis”, kako Todorović navodi, dodajući ”u poslednjih nekoliko meseci zapravo to nije, vlast je poslodavac građanima”.Ostale vesti

Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021
Petar Sarić ovogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković“

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Borisav Stanković“ koju je ustanovila i dodeljuje istoimena književna zajednica iz Vranja je književnik sa Kosova Petar Sarić za celokupno stvaralaštvo koje sačinjavaju četiri knjige poezije i sedam romana, saopšteno je na konferenciji za novinare.

  • 20.10.2021
Londan kroz rep kritikuje Beograd i Prištinu i „predizborne igre koje igraju“
„Vuku svoje veze, a veze vuku veze, pa smo se zamrsili i tako nas kuvaju. Igra na emocije, rodoljub je, dokle više bre, ne mirišem te. Vaše igrice sve, već videli smo – ćuti, sorry tata ali sada moraš ovo čuti“ – ovo su stihovi pesme mladog repera iz Osojana, Danila Đurića, poznatijeg kao Londaneze. Pesmu je napisao „pod uticajem svega sto se dešavalo zadnjih mesec dana ljudima na Kosovu“, kaže za KoSSev njen autor.
  • 20.10.2021