Vesti
Kultura

Tematska izložba povodom Sretenja u Gradskom muzeju u K. Mitrovici

Izložba posvećena Danu državnosti i prazniku Sretenje otvorena je danas u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Tematska izložba povodom Sretenja u Gradskom muzeju u K. Mitrovici
Slike sa izložbe posvećene Danu državnosti i prazniku Sretenje (Foto Radio Mitrovica sever)

Prikazani eksponati, reprodukcije, slike i ilustracije originalnih dela prate period od Balkanskih ratova do formiranja prvog Ustava iz 1835. godine, uz zastave i pečate ovog perioda.

Jedan od autora izložbe Ivana Milutinović rekla je da su današnjom postavkom pokušali da predstave borbu za očuvanje srpskog jezika i kulture, a da je uvod u izložbu praznik Sretenje.

„Uvod u našu izložbu je svakako praznik Sretenje Gospodnje. Sretenje se slavi 40 dan od Božića, koji se po Gregorijanskom kalendaru slavi 15. februara. Videćete bitke, zbor u Orašcu, Prvi srpski ustanak, Bitka na Mišaru, Bitka na Čegri. Možemo videti i istaknute ličnosti, koje su dale doprinos ovim uspesima. Karađorđe Petrović, koji je bio vođa Prvog srpskog ustanka, voleo je svoju otadžbinu, a Rusi su na njega gledali kao na neobičnu ličnost i vođu jedne revolucije“ rekla je Milutinović.

Osim reprodukcije značajnih i istorijskih bitaka i ličnosti iz Sretenjskog ustava, prikazana je i reprodukcija spomenika od izuzetnog značaja, a to je Ćele kula, koji do danas predstavlja simbol stradanja srpskog naroda.

U okviru izložbe prikazan je film „Karađorđe“ iz 1912. godine, prvi film u srpskoj kinematografiji i izveden prigodan muzički program.

O značaju sutrašnjeg praznika i Sretenjskom ustavu govorio je istoričar Slaviša Vlašković.

Otvaranju izložbe, koju je moguće pogledati u naredne dve nedelje, prisustvovao je i Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Pokrovitelj izložbe je Privremeni organ Opština Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023