Vesti
Kultura

Tanja Radivojević: Zubi jezik grizu, jezik zube nikada

Tanja Radivojević je mlada, dvadesetogodišnja pesnikinja iz Smederevske Palanke. Studira stomatologiju u Kosovskoj Mitrovici. Hrabro stoji iza svojih stihova i tri knjige, jedne zbirke pesama i dva romana koje je objavila od 2012. od kada piše. Smelo, ambiciozno, samouvereno.
Tanja Radivojević: Zubi jezik grizu, jezik zube nikada
Tanja Radivojević (Foto Radio Mitrovica sever)

Piše o ljubavi, o veri. O svemu što je jedna dvadesetogodišnja žena mogla da iskusi. O patnji. Piše pozivajući. Vapeći. Čisto. Bez obzira prema širem kontekstu. Piše iz sebe, iz svog malog bola. O neispunjenim željama. Onako naivno, neispečeno, ali obećavajuće. Kao čovek koji veruje da se jednom voli, Tanja je mlada žena koja ljubav tek upoznaje. Blaga je. Pitka. Nežna i možda potpuno primerena prosečnoj dvadesetogodišnjoj publici. Još uvek…

Kaže da je stomatologiju upisala iz krajnje praktičnih razloga – da bi mogla da se zaposli, jer književnost ne pruža perspektivu. Zubi jezik grizu. Jezik zube nikada.

Tanja Radivojević, rođena 2001. godine u Smederevskoj Palanci, članica je književnog kluba "21" iz Smederevske Palanke, SKOR-a iz Novog Sada i počasni član književnog udruženja "Stojan Živadinović" iz Sokobanje. Objavila je tri knjige: romane "Moj put u snove" (2017) i "Trinaest noći bez sna" (2019), te zbirku pesama "Zima" (2018). Ove godine u februaru dobila je književnu nagradu za "Najoriginalniju" ljubavnu pjesmu u Mrkonjić Gradu (Bosna i Hercegovina).Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022