Vesti
Kultura

Tanja Radivojević: Zubi jezik grizu, jezik zube nikada

Tanja Radivojević je mlada, dvadesetogodišnja pesnikinja iz Smederevske Palanke. Studira stomatologiju u Kosovskoj Mitrovici. Hrabro stoji iza svojih stihova i tri knjige, jedne zbirke pesama i dva romana koje je objavila od 2012. od kada piše. Smelo, ambiciozno, samouvereno.
Tanja Radivojević: Zubi jezik grizu, jezik zube nikada
Tanja Radivojević (Foto Radio Mitrovica sever)

Piše o ljubavi, o veri. O svemu što je jedna dvadesetogodišnja žena mogla da iskusi. O patnji. Piše pozivajući. Vapeći. Čisto. Bez obzira prema širem kontekstu. Piše iz sebe, iz svog malog bola. O neispunjenim željama. Onako naivno, neispečeno, ali obećavajuće. Kao čovek koji veruje da se jednom voli, Tanja je mlada žena koja ljubav tek upoznaje. Blaga je. Pitka. Nežna i možda potpuno primerena prosečnoj dvadesetogodišnjoj publici. Još uvek…

Kaže da je stomatologiju upisala iz krajnje praktičnih razloga – da bi mogla da se zaposli, jer književnost ne pruža perspektivu. Zubi jezik grizu. Jezik zube nikada.

Tanja Radivojević, rođena 2001. godine u Smederevskoj Palanci, članica je književnog kluba "21" iz Smederevske Palanke, SKOR-a iz Novog Sada i počasni član književnog udruženja "Stojan Živadinović" iz Sokobanje. Objavila je tri knjige: romane "Moj put u snove" (2017) i "Trinaest noći bez sna" (2019), te zbirku pesama "Zima" (2018). Ove godine u februaru dobila je književnu nagradu za "Najoriginalniju" ljubavnu pjesmu u Mrkonjić Gradu (Bosna i Hercegovina).Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023