Vesti
Kultura

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’

Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Diplomski film Tamare Denić ''Istina'' nagrađen je Studentskim Oskarom je u kategoriji "Priča" (Foto Nicolas Armer/dpa)

Na 50. konkursu za studente pobedilo je 14 reditelja iz celog sveta, saopštila je filmska akademija u Los Anđelesu. U konkurenciji je u više kategorija bilo 2443 radova iz 720 studentskih ustanova.

"Ovo je najveće priznanje za mlade koje možete da dobijete", rekla je Tamara Denić u intervjuu za dpa, dodajući da je nagrada za čitav tim koji je film radio volonterski.

"Još ne mogu da verujem", kazala je ona.

"Istina" je diplomski film Denićeve na Hamburškoj medijskoj školi (Hamburg Media School), a nagrađena je u kategoriji "Priča".

Film je o fotoreporterki kojoj u Beogradu prete ekstremističke desničarske grupe. Sa malom ćerkom se sklanja u Nemačku, ali i tamo trpi sve veće neprijateljstvo i nasilje kada odlazi na demonstracije u Hamburgu.

Kako Denić objašnjava uspeh u Sjedinjenim Državama?

"Možda je to međunarodno relevantna, aktuelna tema jer je skepticizam prema slobodnoj štampi svuda porastao, lažne vesti su postale toliko rasprostranjene u stanovništvu, a i nasilje nad novinarkama je takođe poraslo na međunarodnom planu", rekla je rediteljka.

Možda je "jednostavno pogodio živac vremena".

Film traje pola sata, a glumačka ekipa je iz četiri zemlje.

Denićeva se rodila 1992. u Banjaluci, a u Nemačkoj živi od svoje prve godine. Ima rodbinu u Bosni i Hercegovini i Srbiji i bilo joj je važno da svoje migrantsko poreklo unese u film.

U kategoriji "Priča" su, osim nemačke rediteljke, pobedili kandidati iz Austrije i Norveške. Dodela nagrada je 24. oktobra u Los Anđelesu. Sve do tada ostaje napeto jer će se tek na dodeli znati ko je dobio zlato, srebro, odnosno bronzu. To važi i za kategorije "Animacija" i "Dokumentarni film".

"Iskreno da kažem, sasvim mi je svejedno", rekla je Denićeva smejući se.

"Potpuno apsurdno" joj je da su se našli u finalu, a onda i među prvoplasiranima.

Svi dobitnici Oskara za mlade mogu da se u kategoriji kratkog filma bore i za onaj, glavni Oskar sledeće godine. Ali, Tamara Denić u Holivud prvo ide na dodelu studentskog - zajedno sa scenaristom, producentom i kamermanom.

Američka filmska akademija Oskara za mlade dodeljuje od 1972. stvaraocima iz inostransva i SAD.

Studentski Oskar se više puta pokazao i kao odskočna daska za karijeru u Holivudu. Tako su počeli, na primer, Spajk Li, Robert Zemekis i Keri Fukunaga.Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023