Vesti
Kultura

Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić

Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Sa Svetosavske akademije (Foto Kim)

Svečana akademija započela je izvođenjem himne Svetom Savi, a u programu su se čula besede o srpskom svetitelju, kazivali stihovi, a publika je uživala i u umetničkom programu koje su priredile balerine Baletske škole u Gračanici, hor i instrumentalisti Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Lapljem Selu, ali i studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Organizator programa bila je Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije, a i ove godine dodeljena su priznanja istaknutim stvaraocima, ali i čitaocima.

Priznanje "Đorđe Lekić" pripalo je književnici Sunčici Denić rođenoj u Ugljaru, profesorki i naučnoj radnici koja živi i stvara u Vranju.

"Svima, zaista hvala. Velika je čast i velika sreća doći ovde kod svojih i da se ovako prođe. Hvala vam veliko. Ceo svoj vek provela sam učeći i poučavajući druge. Najpre u školama po Kosovu i Metohiji a potom na Učiteljskom a sada Pedagoškom fakultetu u Vranju, Univerziteta u Nišu. Ta vrsta javnog pokazivanja pred onima koji žele ili ne da vide i čuju to o čemu je reč, do prihvatanja naučenog i primenjivanja u svojim poslovima i životima najteži je zadatak i najlepši ako iza toga nosimo potvrdu o bitnosti i uspešnosti nastavničkog posla", rekla je Denićeva.

Dodeljena su priznanja i pokloni najredovnijim čitaocima i korisnicima knjiga Narodne biblioteke u Gračanici.

O Svetom Savi je govorila i predstavnica Kancelarije za Kosovo i Metohiju Malinka Mitrović. "Sveti Sava je bio i ostao neprolazna vrednost naše istorije, nepogrešivi putokaz svim generacijama prošlim, današnjim i budućim. Mi smo uvek bili na nekoj raskrsnici i uvek nam je neko trebao pokazati put. Sveti Sava je uvek bio svetlost u svim srpskim tminama. Sveti Sava je svest i savest u najtežim krizama naše prošlosti". 

Osim lokalnih predtavnika vlasti i građana, svečanoj akademiji u Domu kulture "Gračanica" pristvovao je i episkop vranjski Pahomije.Ostale vesti

’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023