Vesti
Kultura

"Sveti Sava najdragoceniji stub srpske istorije, kulture i civilizacije"

Dodelom priznanja, kulturno-umetničkim programom, himnom i besedom prvom srpskom prosvetitelju u Gračanici je obeležena Svetosavska akademija. „U duhovnom i svetovnom on je otac svemu našem, jedan od najdragocenijih stubova srpske istorije, tradicije, kulture i civilizacije“, rekla je o svetitelju prof. dr Danica Andrejević.
Detalj sa Svetosavske akademije (Foto Kim)

Svetosavska akademija se u Gračanici održava s početka 90-tih godina prošlog veka, a iz godine u godinu ona postaje sve značajnija za prosvetnu zajednicu na centralnom Kosovu. Na akademiji su danas prisustvovali učenici, profesori, ali i duge zvanice iz kulturnog i političkog života.

O značaju Svetog Save govorila je prof. dr Danica Andrejević.

„Mi u prošlosti većeg i suštastvenijeg starešinu nismo imali, niti imamo, kao što nemamo ni njemu ravnu paradigmu kulture i prosvetiteljstva. Nemaju je ni mnogo veći narodi. Tolika je množina prednosti i vrednosti u ovom čoveku, poklonik Hrista, humanista, ujedinitelj, državnik, misionar, diplomata, neimar, učitelj Pravoslavlja, sloboljubac i vaseljenski čovek“, istakla je profesorka Andrejević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je obraćajući se prisutnima istakao da „moramo neprekidno da učimo iz svetosavskih primera i kako teške okolnosti da preokrenemo u sopstvenu dobit“. To što se, kako kaže, nalazimo u teškim vremenima ne može biti izgovor da ne učinimo ništa.

„Mi želimo đake koji znaju da sve od njih zavisi, koji znaju da niko ne može da uči umesto njih samih, koji su svesni da su najodgovorniji za sopstveno obrazovanje. Drugi ali ne manje bitan korak je da unapredimo ugled prosvetnim radnicima i konačno da roditelje uključimo mnogo više u procese obrazovanja“, kazao je Popović.

Najistaknutijim pojedincima i institucijama dodeljena su priznanja – Plaketa „Đorđe Lekić“. Profesoru Svetislavu Koijću iz mesta Vrbovac dodeljeno je ovo priznanje za istraživački rad o životu u Kosovskom Pomoravlju, kao i Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Stanišoru za uspeh i rad.

„Meni ovo priznanje mnogo znači, to je za mene jedna moralna satisfakcija da nastavim tamo gde sam stao i jedna obaveza da treba i u buduće da se bavim ovom delatnošću pošto sam video da se vrednuje ono što ja radim i stvaram svih ovih godina“, kazao je za RTV Kim profesor Svetislav Kojić.

Nagradu u ime škole „Stevan Hristić“ primio je nastavnik harmonike Bratislav Mitrović.

„Zaista mi je velika čast da sam imao priliku da u ime zaista uspešne škole primim ovako veliko priznanje. Od prve godine kako smo se odvojili od prištinske škole, odnosno škole iz Gračanice, svake godine smo sve više učenika imali, svake godine sve više takmičenja, sve više nagrada, svaka godina je bila obaveza za što bolji rad, za veći napredak“, kaže nastavnik Mitrović.

Nagrađeni su i najverniji čitaoci, učenica Gimnazije Milica Zdravković i učenik osnovne škole iz Gračanice Vojislav Velić. Njima je plakete uručila direktorka Biblioteke Brankica Kostić.

Program Svetosavske akademije nastavljen je kulturno-umetničkim programom koji su upriličili učenici muzičkih škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora i „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu, kao i KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara.Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020