Vesti
Kultura

"Sveti Sava najdragoceniji stub srpske istorije, kulture i civilizacije"

Dodelom priznanja, kulturno-umetničkim programom, himnom i besedom prvom srpskom prosvetitelju u Gračanici je obeležena Svetosavska akademija. „U duhovnom i svetovnom on je otac svemu našem, jedan od najdragocenijih stubova srpske istorije, tradicije, kulture i civilizacije“, rekla je o svetitelju prof. dr Danica Andrejević.
Detalj sa Svetosavske akademije (Foto Kim)

Svetosavska akademija se u Gračanici održava s početka 90-tih godina prošlog veka, a iz godine u godinu ona postaje sve značajnija za prosvetnu zajednicu na centralnom Kosovu. Na akademiji su danas prisustvovali učenici, profesori, ali i duge zvanice iz kulturnog i političkog života.

O značaju Svetog Save govorila je prof. dr Danica Andrejević.

„Mi u prošlosti većeg i suštastvenijeg starešinu nismo imali, niti imamo, kao što nemamo ni njemu ravnu paradigmu kulture i prosvetiteljstva. Nemaju je ni mnogo veći narodi. Tolika je množina prednosti i vrednosti u ovom čoveku, poklonik Hrista, humanista, ujedinitelj, državnik, misionar, diplomata, neimar, učitelj Pravoslavlja, sloboljubac i vaseljenski čovek“, istakla je profesorka Andrejević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je obraćajući se prisutnima istakao da „moramo neprekidno da učimo iz svetosavskih primera i kako teške okolnosti da preokrenemo u sopstvenu dobit“. To što se, kako kaže, nalazimo u teškim vremenima ne može biti izgovor da ne učinimo ništa.

„Mi želimo đake koji znaju da sve od njih zavisi, koji znaju da niko ne može da uči umesto njih samih, koji su svesni da su najodgovorniji za sopstveno obrazovanje. Drugi ali ne manje bitan korak je da unapredimo ugled prosvetnim radnicima i konačno da roditelje uključimo mnogo više u procese obrazovanja“, kazao je Popović.

Najistaknutijim pojedincima i institucijama dodeljena su priznanja – Plaketa „Đorđe Lekić“. Profesoru Svetislavu Koijću iz mesta Vrbovac dodeljeno je ovo priznanje za istraživački rad o životu u Kosovskom Pomoravlju, kao i Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Stanišoru za uspeh i rad.

„Meni ovo priznanje mnogo znači, to je za mene jedna moralna satisfakcija da nastavim tamo gde sam stao i jedna obaveza da treba i u buduće da se bavim ovom delatnošću pošto sam video da se vrednuje ono što ja radim i stvaram svih ovih godina“, kazao je za RTV Kim profesor Svetislav Kojić.

Nagradu u ime škole „Stevan Hristić“ primio je nastavnik harmonike Bratislav Mitrović.

„Zaista mi je velika čast da sam imao priliku da u ime zaista uspešne škole primim ovako veliko priznanje. Od prve godine kako smo se odvojili od prištinske škole, odnosno škole iz Gračanice, svake godine smo sve više učenika imali, svake godine sve više takmičenja, sve više nagrada, svaka godina je bila obaveza za što bolji rad, za veći napredak“, kaže nastavnik Mitrović.

Nagrađeni su i najverniji čitaoci, učenica Gimnazije Milica Zdravković i učenik osnovne škole iz Gračanice Vojislav Velić. Njima je plakete uručila direktorka Biblioteke Brankica Kostić.

Program Svetosavske akademije nastavljen je kulturno-umetničkim programom koji su upriličili učenici muzičkih škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora i „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu, kao i KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022