Vesti
Kultura

"Sveti Sava najdragoceniji stub srpske istorije, kulture i civilizacije"

Dodelom priznanja, kulturno-umetničkim programom, himnom i besedom prvom srpskom prosvetitelju u Gračanici je obeležena Svetosavska akademija. „U duhovnom i svetovnom on je otac svemu našem, jedan od najdragocenijih stubova srpske istorije, tradicije, kulture i civilizacije“, rekla je o svetitelju prof. dr Danica Andrejević.
Detalj sa Svetosavske akademije (Foto Kim)

Svetosavska akademija se u Gračanici održava s početka 90-tih godina prošlog veka, a iz godine u godinu ona postaje sve značajnija za prosvetnu zajednicu na centralnom Kosovu. Na akademiji su danas prisustvovali učenici, profesori, ali i duge zvanice iz kulturnog i političkog života.

O značaju Svetog Save govorila je prof. dr Danica Andrejević.

„Mi u prošlosti većeg i suštastvenijeg starešinu nismo imali, niti imamo, kao što nemamo ni njemu ravnu paradigmu kulture i prosvetiteljstva. Nemaju je ni mnogo veći narodi. Tolika je množina prednosti i vrednosti u ovom čoveku, poklonik Hrista, humanista, ujedinitelj, državnik, misionar, diplomata, neimar, učitelj Pravoslavlja, sloboljubac i vaseljenski čovek“, istakla je profesorka Andrejević.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je obraćajući se prisutnima istakao da „moramo neprekidno da učimo iz svetosavskih primera i kako teške okolnosti da preokrenemo u sopstvenu dobit“. To što se, kako kaže, nalazimo u teškim vremenima ne može biti izgovor da ne učinimo ništa.

„Mi želimo đake koji znaju da sve od njih zavisi, koji znaju da niko ne može da uči umesto njih samih, koji su svesni da su najodgovorniji za sopstveno obrazovanje. Drugi ali ne manje bitan korak je da unapredimo ugled prosvetnim radnicima i konačno da roditelje uključimo mnogo više u procese obrazovanja“, kazao je Popović.

Najistaknutijim pojedincima i institucijama dodeljena su priznanja – Plaketa „Đorđe Lekić“. Profesoru Svetislavu Koijću iz mesta Vrbovac dodeljeno je ovo priznanje za istraživački rad o životu u Kosovskom Pomoravlju, kao i Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Stanišoru za uspeh i rad.

„Meni ovo priznanje mnogo znači, to je za mene jedna moralna satisfakcija da nastavim tamo gde sam stao i jedna obaveza da treba i u buduće da se bavim ovom delatnošću pošto sam video da se vrednuje ono što ja radim i stvaram svih ovih godina“, kazao je za RTV Kim profesor Svetislav Kojić.

Nagradu u ime škole „Stevan Hristić“ primio je nastavnik harmonike Bratislav Mitrović.

„Zaista mi je velika čast da sam imao priliku da u ime zaista uspešne škole primim ovako veliko priznanje. Od prve godine kako smo se odvojili od prištinske škole, odnosno škole iz Gračanice, svake godine smo sve više učenika imali, svake godine sve više takmičenja, sve više nagrada, svaka godina je bila obaveza za što bolji rad, za veći napredak“, kaže nastavnik Mitrović.

Nagrađeni su i najverniji čitaoci, učenica Gimnazije Milica Zdravković i učenik osnovne škole iz Gračanice Vojislav Velić. Njima je plakete uručila direktorka Biblioteke Brankica Kostić.

Program Svetosavske akademije nastavljen je kulturno-umetničkim programom koji su upriličili učenici muzičkih škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora i „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu, kao i KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020