Vesti
Kultura

Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica: Svedočenje srpskog trajanja

Sinoć predstavljena u gračaničkom Domu kulture knjiga „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ autora Radeta Bulajića počinje istorijskim narativom o lozi Nemanjića, a završava se pojašnjenjima ikonografije i navodima o značaju arhitekture manastira posvećenog Uspenju Presvete Bogorodice.
Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica: Svedočenje srpskog trajanja
Sa promocije knjige ''Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica'' (Foto Kim)

Promocija knjige „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ u Domu kulture počela je minutom čutanja za stradale u tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Knjiga „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ se sastoji iz četiri dela. Na početku se govori o srednjovekovnoj srpskoj istoriji i značaju loze Nemanjića.

„Prvi deo govori o crkvenom zadužbinarstvu, drugi deo govori o stanju u srpskoj crkvi od devetog veka do vremena primanja hrišćanstva za vreme velikog vizantijskog cara Vasilija 867. godine. Naravno, ono što je prekretnica, predstavljeno je ličnošću Rastka Nemanjića, u narodu poznatijeg kao Sveti Sava, kao rodonačelnika srpske duhovnosti. Sa druge strane, imamo njegovog oca Stefana Nemanju, u monaštvu poznatijeg kao Sveti Simeon. Upravo su ti odnosi sina i oca izrodili temelje srpske države“, rekao je autor knjige Rade Bulajić.

Loza Nemanjića je izrodila, prema njegovim navodima, ključnu ličnost - Sveti kralj Milutin je vladao od 1282. do 1321. godine.

„Poenta hrišćanske istoriografije je da ona počinje sa ličnošću Gospoda Boga i spaja našeg Isusa Hrista od trenutka rađanja crkve, a završava se i svoje ishodište ima u carstvu Božijem. Ličnost koja u Sofiji danas svedoći o tome da su netvarne božanske energije prisutne i da Bog zaista deluje jeste i ktitor manastira Gračanice Sveti kralj Milutin“, kazao je on.

Autor knjige je naveo da je Sveti kralj Milutin „na prvom mestu Hristov“, a da je, na drugom mestu „on srpskog roda“.

„Njegove zadužbine, a prvenstveno manastir Gračanica, su svedočanstvo našeg trajanja na jednom prostoru. Sveti kralj Milutin je širio srpsku državu u skladu sa njegovim stanovništvom i njegovim potrebama. Na prvom mestu je imao Hrista, jer ko smo mi i šta smo mi ako nam na prvom mestu nije Hristos“, rekao je Bulajić.

Posebnosti gračaničkog manastira

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina, ali i u istoriji srpske srednjovekovne umetnosti. Po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka.

„Manastir Gračanica je kroz vekove svedok i pečak srpskog postojanja na Kosovu“, naveo je asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Spajić.

„Ova knjiga u svoja četiri poglavlja pre svega polazi od istorijskog narativa i pruža se sve do ikonografije i značaja arhitekture manastira, samoga kompleksa i crkve koja je posvećena Presvetoj Bogorodici. Knjiga daje uvid u srednjevekovno crkveno - stilsku umetnost koja je za nas značajna, kako kroz vekove, tako i danas“, dodao je on.

Srednjevekovni manastir Gračanica počiva na starijim Bogorodičinim crkvama iz 13. veka.

„Crkva je prvo bila posvećena prazniku Blagovesti. Prvenstveno imamo značaj praznovanja majke Božije u srednjem veku kod Srba koji je i danas ostao jak. Kasnije je crkva to preimenovana prilikom obnove i posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice (Velikoj Gospojini)“, objasnio je Spajić.

Prema njegovim navodima, slikarske kompozicije u naosu manastira su posvećene životu Isusa Hrista.

„Ikonografija u svom narativu kroz slike čuva, prikazuje i ostavlja istoriju za buduđa pokolenja. Sve ono što je naslikano i ostalo iz tog perioda, danas ni jedna iskrivljena istorija ne može da pobije. Ono što je značajno jesu scene stradanja Isusa Hrista koje se pojavljuju u samoj crkvi, a nasuprot tih stradanja se nalazi freska Uspenja Presvete Bogorodice“, kazao je on.

Jedna od bitnijih scena koja se prikazuje na freskama u manastiru Gračanica jeste scena strašnoga suda.

„Ispod te scene strašnoga suda, imamo scene ljudskih grehova gde se one u podnožju slikaju jedna pored druge i prikazuju grehove i podsećaju ljude na ono što ih čeka ukoliko ne budu živeli u skladu sa blagodarnim tajnama crkve i ne zadobiju tajnu pokajanja“, zaključio je Spajić.

Knjigu „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ autora Radeta Bulajića je objavio Institut za srpsku kulturu u Nikšiću.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023