Vesti
Kultura

Sveti Arhangeli: Počela Letnja škola kaligrafije

Danas je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena počela treća Letnja škola kaligrafije i istorije.
Sveti Arhangeli: Počela Letnja škola kaligrafije
Počela Letnja škola kaligrafije (Foto Ž. Rakočević)

Deca iz dijaspore, sa Кosova i Metohije i cenralne Srbije pohađaju ovu jedinstvenu manifestaciju u organizaciji Društva i prijatelja manastira Svetih Arhangela i pod stručnim vođstvom Udruženja učitelja Vojvodine.

„Imaćemo različite zadatke na kaligrafiji jer, imamo tri generacije, u prvom, drugom i trećem razredu. Ove godine tu smo nas troje nastavnika: veroučiteljica Slavica Šušnjarević, nastavnik izvorne srpske muzike, Zlatko Stojanović, a ja ću vam držati časove narodne tradicije, kaligrafije i praktičnih radova“, rekla je na otvaranju Letnje škole učiteljica Vera Stojšić.

Ovo je jedinstvena prilika i ambijent, u kom se sastaju deca iz različitih sredina, kaže Bojan Babić, jedan od pokretača ove inicijative i predsednik Društva manastira Svetih Arhangela.

„Zahvalni smo episkopu Teodosiju i igumanu Mihailu, što shvataju potrebe dece i što im na takav način pomažu da kroz sam život upoznaju veru, istoriju, kulturu i tradiciju“, rekao je Babić.

U Letnjoj školi koja traje do 7.jula, učestvuje dvadesetpetoro dece. Pokrovitelji su Uprava za dijasporu pri Ministarstvu za spoljne poslove Republike Srbije i Кancelarija za Кosovo i Metohiju.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020