Vesti
Kultura

Sveti Arhangeli: Počela Letnja škola kaligrafije

Danas je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena počela treća Letnja škola kaligrafije i istorije.
Sveti Arhangeli: Počela Letnja škola kaligrafije
Počela Letnja škola kaligrafije (Foto Ž. Rakočević)

Deca iz dijaspore, sa Кosova i Metohije i cenralne Srbije pohađaju ovu jedinstvenu manifestaciju u organizaciji Društva i prijatelja manastira Svetih Arhangela i pod stručnim vođstvom Udruženja učitelja Vojvodine.

„Imaćemo različite zadatke na kaligrafiji jer, imamo tri generacije, u prvom, drugom i trećem razredu. Ove godine tu smo nas troje nastavnika: veroučiteljica Slavica Šušnjarević, nastavnik izvorne srpske muzike, Zlatko Stojanović, a ja ću vam držati časove narodne tradicije, kaligrafije i praktičnih radova“, rekla je na otvaranju Letnje škole učiteljica Vera Stojšić.

Ovo je jedinstvena prilika i ambijent, u kom se sastaju deca iz različitih sredina, kaže Bojan Babić, jedan od pokretača ove inicijative i predsednik Društva manastira Svetih Arhangela.

„Zahvalni smo episkopu Teodosiju i igumanu Mihailu, što shvataju potrebe dece i što im na takav način pomažu da kroz sam život upoznaju veru, istoriju, kulturu i tradiciju“, rekao je Babić.

U Letnjoj školi koja traje do 7.jula, učestvuje dvadesetpetoro dece. Pokrovitelji su Uprava za dijasporu pri Ministarstvu za spoljne poslove Republike Srbije i Кancelarija za Кosovo i Metohiju.Ostale vesti

Omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu – Povratak prirodi
Dom kulture „Gračanica“ će večeras za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice, a u okviru programa predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova odati omaž grafičaru i slikaru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu.
  • 07.04.2020
Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020