Vesti
Kultura

“Svet izvan” - promocija romana Sunčice Denić

„Svet izvan“, je novi roman književnice Sunčice Denić koji će danas biti promovisan u Domu kulture u Gračanici.

“Svet izvan” - promocija romana Sunčice Denić
Sunčica Denić (Foto Youtube)

„U svom romanu „Svet izvan“ ono što je naglašeno i stvarnosno, delom biografsko, transponuje u modernistički diskurs uopštavanjem pojedinačnih sudbina, dovodi, sa jedne strane, do raslabljivanja patetike, a sa druge strane do budnog i snažnog svedočenja o teškim danima i rđavim trenucima na Kosovu i Metohiji“, piše u recenziji knjige.

Osim autorke, o knjizi će govoriti i prof. dr Dragomir Kostić, mr Živojin Rakočević i Žarko Milenković.

Sunčica Denić je književnica poreklom sa Kosova, iz Ugljara, decenijama živi i radi kao profesor srpske književnosti na Učiteljskom fakultetu u Vranju. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje.

Pre promocije u Gračanici koja je zakazana za 19 sati, Sunčica Denić će imati promociju i u rodnom Ugljaru, u tamošnjoj osnovnoj školi u 16 sati.Ostale vesti

Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021
’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021