Vesti
Kultura

Svečano otvoren jedanaesti Grafest projekcijom filma ’’Čekajući Handkea’’

Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle", svečano je otvoren u Gračanici projekcijom filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". Za nagrade se takmiči 20 ostvarenja pretežno lokalnih autora.
Svečano otvoren jedanaesti Grafest projekcijom filma ’’Čekajući Handkea’’
Goran Radovanović otvara ''Grafest'' u Gračanici (Foto Kim)

Još dva dana će u Domu kulture "Gračanica" u večernjem, revijalnom programu "Grafesta" biti prikazivani dokumentarni filmovi renomiranih domaćih stvaralaca. Nakon ostvarenja "Čekajući Handkea", publika će moći da pogleda filmove "Кoreni" Tee Lukač i "Put u nepoznato" Nenada Jurišića. Ova tri naslova i njihovu tematiku, po oceni stručne javnosti, savršeno opisuje moto ovogodišnjeg festivala - "Posle".

Autor dokumentarca "Čekajući Handkea" je široj publici poznat i po igranom filmu "Enklava". Reditelj Goran Radovanović je otvorio ovogodišnji Grafest.

Radovanović: Velika umetnost pravi istoriju

"Ovde mi je dom, prijatno mesto, ovde je naš film. Opet sam se vratio temi enklave, ovoga puta u dokumentarnom filmu. Povod je naš veliki prijatelj Handke, povod je Velika Hoča, povod je ta trauma našeg društva koje živi bez osnovnih ljudskih prava. To je suština zašto sam ja napravio ovaj film - da pravimo istoriju, jer velika umetnost je velika ukoliko pravi istoriju. Praviti istoriju znači praviti delo koje će za tumače istorijskih zbivanja biti referentno za 50 godina", kazao je Radovanović.

Profesor Zoran Popović, jedan od osnivača Grafesta, poželeo je srećan početak rada i novog festivalskog druženja video-porukom.

"U trenucima u kojima uvek mislimo i nadamo se da će biti bolje, a oni na žalost ispadaju gore, borimo se zajedno. Meni je drago da u tome mogu da učestvujem i dam svoj prilog, da podržim ovo što je važno za sve. Ove hronike, na mestima na kojima nastaju, mogu da traju u vremenu, da se popravljaju, razvijaju. Ovi dokumentarci koje ćemo gledati narednih dana postaju sve dragoceniji i na ovom mestu, na Grafestu, dobijaju svoj pravi i puni značaj", rekao je on.

U trci za nagrade 20 ostvarenja

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Grafesta publika može da pogleda 20 ostvarenja ovdašnjih autora, uglavnom televizijskih formi, u tri bloka tokom tri festivalska dana. Selektorka takmičarskih programa Nevena Matović je kazala je da se ovogodišja selekcija Grafesta razlikuje od prošlogodišnje.

"Imam utisak da su autori filmova zapravo bili uposleni dešavanjima na Kosovu i Metohiji i da možda nisu imali vremena da se bave umetničkim formama koje se trudi da prikaže Grafest. Za mene, kao selektora, svaki film koji dođe u selekciju je neverovatno bitna informacija o ovim predelima. Pratim vesti na svim mogućim televizijskim kanalima, ali ne znam kako ovde ljudi žive dok ne dođu filmovi koji treba da prođu selekciju za Grafest", rekla je ona.

Matovićeva je dodala da joj nije bilo lako da izabere radove za zvaničnu konkurenciju jer oni nisu stizali onim tempom kojim se to dešavalo prethodnih godina.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" koji organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije se završava u sredu, 7. decembra. Pobednika i nagrađene će proglasiti žiri u sastavu: Svetlana i Zoran Popović, Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Rastko Šejić.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023