Vesti
Kultura

Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Detalj iz filma Nebesa (Foto printksnin)

Festival počinje danas programom za najmlađe. U 17 časova biće prikazan film „Moje slatko čudovište“, dok je svečano otvaranje zakazno za 21 sat, kazao je urednik filmskog programa u Domu kulture "Gračanica" Boban Jevtić.

"Večeras je svečano otvoranje sedmog po redu Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival. Ovo je jubilarno peto izdanje festivala kod nas u Domu kulture `Gračanica`. Prva dva izdanja bila su prikazana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Na repertoaru će se naći najnovija filmska ostvarenja, kako iz domaće tako iz strane kimatografije", istako je Jevtić.

Stefan Mladenović izvršni producent festivala istako je da će večeras premijerno biti prikazan film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

"Film `Nebesa` velikog srpskog reditelja Srđana Dragojevića, juče su imala premijeru u Beogradu, a večeras premijeru će imati ovde u Gračanici. U pitanju je crna komedija koja istražuje uticaj čuda u hrišćanstvu", kazao je Mladenović.

Iako smo zamislili da se festival svake godine održava u nekoj drugoj srpskoj sredini na Kosovu, zbog odlične saradnje sa Domom kulture "Gračanica" odlučili smo da saradnju nastavimo sa ovom institucijom, napominje Mladenović.

Najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Šilovu 20. novembra i u Ranilugu 21. novembra.

Festival Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023