Vesti
Kultura

Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Detalj iz filma Nebesa (Foto printksnin)

Festival počinje danas programom za najmlađe. U 17 časova biće prikazan film „Moje slatko čudovište“, dok je svečano otvaranje zakazno za 21 sat, kazao je urednik filmskog programa u Domu kulture "Gračanica" Boban Jevtić.

"Večeras je svečano otvoranje sedmog po redu Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival. Ovo je jubilarno peto izdanje festivala kod nas u Domu kulture `Gračanica`. Prva dva izdanja bila su prikazana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Na repertoaru će se naći najnovija filmska ostvarenja, kako iz domaće tako iz strane kimatografije", istako je Jevtić.

Stefan Mladenović izvršni producent festivala istako je da će večeras premijerno biti prikazan film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

"Film `Nebesa` velikog srpskog reditelja Srđana Dragojevića, juče su imala premijeru u Beogradu, a večeras premijeru će imati ovde u Gračanici. U pitanju je crna komedija koja istražuje uticaj čuda u hrišćanstvu", kazao je Mladenović.

Iako smo zamislili da se festival svake godine održava u nekoj drugoj srpskoj sredini na Kosovu, zbog odlične saradnje sa Domom kulture "Gračanica" odlučili smo da saradnju nastavimo sa ovom institucijom, napominje Mladenović.

Najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Šilovu 20. novembra i u Ranilugu 21. novembra.

Festival Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022