Vesti
Kultura

Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici

Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Detalj iz filma Nebesa (Foto printksnin)

Festival počinje danas programom za najmlađe. U 17 časova biće prikazan film „Moje slatko čudovište“, dok je svečano otvaranje zakazno za 21 sat, kazao je urednik filmskog programa u Domu kulture "Gračanica" Boban Jevtić.

"Večeras je svečano otvoranje sedmog po redu Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival. Ovo je jubilarno peto izdanje festivala kod nas u Domu kulture `Gračanica`. Prva dva izdanja bila su prikazana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Na repertoaru će se naći najnovija filmska ostvarenja, kako iz domaće tako iz strane kimatografije", istako je Jevtić.

Stefan Mladenović izvršni producent festivala istako je da će večeras premijerno biti prikazan film Srđana Dragojevića „Nebesa“.

"Film `Nebesa` velikog srpskog reditelja Srđana Dragojevića, juče su imala premijeru u Beogradu, a večeras premijeru će imati ovde u Gračanici. U pitanju je crna komedija koja istražuje uticaj čuda u hrišćanstvu", kazao je Mladenović.

Iako smo zamislili da se festival svake godine održava u nekoj drugoj srpskoj sredini na Kosovu, zbog odlične saradnje sa Domom kulture "Gračanica" odlučili smo da saradnju nastavimo sa ovom institucijom, napominje Mladenović.

Najnovija filmska ostvarenja će istovremeno moći da pogleda i publika u Šilovu 20. novembra i u Ranilugu 21. novembra.

Festival Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Sve projekcije biće organizovane uz poštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022