“Svako slovo ćirilice je crtež za sebe”

“Ćirilica” naziv je nove samostalne, istovremeno i prodajne izložbe slika i crteža mitrovičkog multimedijalnog umetnika Vasilja Adžića, koju u narednih trinaest dana posetioci mogu pogledati u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vasilj Adžić na svojoj izložbi (Foto Kontakt)

Nakon “Buđenja”, mitrovička publika je u prilici da upozna novi ciklus stvaranja ovog umetnika, gde autor, kako stručnjaci ocenjuju, modifikovanim infantilnim načinom pristupa likovnom rešenju.

Crteži i slike, u kojima je stavljen akcenat na po jedno slovo ćirilice, zasebno pričaju po nekoliko priča.

U svom najnovijem ciklusu, Adžić, po mišljenju istoričara umetnosti Dejana Tubića i Aleksandre Dimitrijević „sintezom apstrakcije i ćirilične kaligrafije, stvara jedinstveni likovni jezik akcionog slikarstva sa jedne strane, i tradicionalne umetnosti lepog pisanja, sa druge“.

Pored toga, ovo stvaralaštvo, po oceni stručnjaka, zanimljivo je, pre svega, kao izraz unutrašnje autorove potrebe da stvara, što ga čini vrednijim.

Otvorivši izložbu, Srđan Mrkić, napravio je kritički osvrt na radove Vasilja Adžića, iz svog, kako kaže, laičkog ugla. Za autora kaže da je “postao dečak tek kada je odrastao”, te da je došlo vreme da njegova umetnička crta “ugleda svetlost dana”.

„Vidimo radove iz ovog novog opusa koji je nastao kao izraz uslovljen jednom impresijom jednog multimedijalnog umetnika, jer ovi radovi nisu samo grafički radovi, oni odišu pokretom, oni imaju zvuk i utiču na sva naša čula. Osim kolorita, linije, i svih onih grafičkih osobina koji ih odlikuju, mi možemo tu da prepoznamo muziku, ritam...“, ocenjuje.

„Sa grafičkog aspekta ovo možemo nazvati crtežima, možemo nazvati i slikama i svaka od ovih slika, svako od ovih slova nam priča nekoliko priča. Ako priđete, ako se zainteresujete, videćete da tu ima jako puno priča“, zaključuje Mrkić.

Autor, Vasilj Adžić mišljenja je da svako slovo napisano ćirilicom je crtež za sebe, pa samim tim može i biti nečije delo.

„Slova ćirilična, u očima posmatrača, u istom momentu, nema samo vizuelnu asocijaciju, nego u istoj sekundi ima zvuk, kao da posmatra audiovizuelno nešto.“

Njegove slike i crteži nisu nastali naučeno, već spontano, a evo i kako:

„Rešio sam da oslikam svako slovo sa nekim svojim unutrašnjim doživljajem, kakav god on jeste. Uglavnom na podsvesnom nivou, bežeći od bilo kakvih asocijacija, oblika... koji bi mogli da me odvedu na drugu stranu“, podelio je autor sa publikom svoje iskustvo.

Izložba je prodajna, prema rečima autora, da bi postavka nastavila da traje.

„Ne iz toga da bi neko trebalo da kupi, nego mislim da ovo treba da bude postavka koja će da traje. A sve to da bi ona nastavila da traje i da se ispisuje. To znači da neka slova treba da nestanu, da ih nema, da krenem da ih ponovo pišem. To može da se desi ako neka slova poklonim ili ako ih neko kupi.“

Kao što smo naveli, ovo je druga po redu izložba Vasilja Adžića.

Prošle godine, upravo u "Akvarijusu", predstavljene su, u okviru izložbe "Buđenje", sve faze autorovog rada – od samih početaka (ciklus "Početak"), preko sazrevanja ("Otkrivanje") do poslednjih radova u kojima traga za novim izrazom ("Na tragu"). Više o tome možete čitati OVDE.

Vasilj Adžić, rođen je 1976. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi.

Pored likovne, prisutan je i u oblasti muzičke i scenske umetnosti.

Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu u Prištini gde je igrao uloge u predstavama: "Hotel Kosovo", "Venecijanke", "Sestre", "Podgorička skupština", "Lift - Slobodan šou"…

Jedan je od organizatora mitrovičkog North City Jazz and Blues festivala, unutar kojeg je osmislio likovne radionice sa ciljem reafirmacije prakse kolektivnog slikarstva.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane