Vesti
Kultura

“Svako slovo ćirilice je crtež za sebe”

“Ćirilica” naziv je nove samostalne, istovremeno i prodajne izložbe slika i crteža mitrovičkog multimedijalnog umetnika Vasilja Adžića, koju u narednih trinaest dana posetioci mogu pogledati u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
“Svako slovo ćirilice je crtež za sebe”
Vasilj Adžić na svojoj izložbi (Foto Kontakt)

Nakon “Buđenja”, mitrovička publika je u prilici da upozna novi ciklus stvaranja ovog umetnika, gde autor, kako stručnjaci ocenjuju, modifikovanim infantilnim načinom pristupa likovnom rešenju.

Crteži i slike, u kojima je stavljen akcenat na po jedno slovo ćirilice, zasebno pričaju po nekoliko priča.

U svom najnovijem ciklusu, Adžić, po mišljenju istoričara umetnosti Dejana Tubića i Aleksandre Dimitrijević „sintezom apstrakcije i ćirilične kaligrafije, stvara jedinstveni likovni jezik akcionog slikarstva sa jedne strane, i tradicionalne umetnosti lepog pisanja, sa druge“.

Pored toga, ovo stvaralaštvo, po oceni stručnjaka, zanimljivo je, pre svega, kao izraz unutrašnje autorove potrebe da stvara, što ga čini vrednijim.

Otvorivši izložbu, Srđan Mrkić, napravio je kritički osvrt na radove Vasilja Adžića, iz svog, kako kaže, laičkog ugla. Za autora kaže da je “postao dečak tek kada je odrastao”, te da je došlo vreme da njegova umetnička crta “ugleda svetlost dana”.

„Vidimo radove iz ovog novog opusa koji je nastao kao izraz uslovljen jednom impresijom jednog multimedijalnog umetnika, jer ovi radovi nisu samo grafički radovi, oni odišu pokretom, oni imaju zvuk i utiču na sva naša čula. Osim kolorita, linije, i svih onih grafičkih osobina koji ih odlikuju, mi možemo tu da prepoznamo muziku, ritam...“, ocenjuje.

„Sa grafičkog aspekta ovo možemo nazvati crtežima, možemo nazvati i slikama i svaka od ovih slika, svako od ovih slova nam priča nekoliko priča. Ako priđete, ako se zainteresujete, videćete da tu ima jako puno priča“, zaključuje Mrkić.

Autor, Vasilj Adžić mišljenja je da svako slovo napisano ćirilicom je crtež za sebe, pa samim tim može i biti nečije delo.

„Slova ćirilična, u očima posmatrača, u istom momentu, nema samo vizuelnu asocijaciju, nego u istoj sekundi ima zvuk, kao da posmatra audiovizuelno nešto.“

Njegove slike i crteži nisu nastali naučeno, već spontano, a evo i kako:

„Rešio sam da oslikam svako slovo sa nekim svojim unutrašnjim doživljajem, kakav god on jeste. Uglavnom na podsvesnom nivou, bežeći od bilo kakvih asocijacija, oblika... koji bi mogli da me odvedu na drugu stranu“, podelio je autor sa publikom svoje iskustvo.

Izložba je prodajna, prema rečima autora, da bi postavka nastavila da traje.

„Ne iz toga da bi neko trebalo da kupi, nego mislim da ovo treba da bude postavka koja će da traje. A sve to da bi ona nastavila da traje i da se ispisuje. To znači da neka slova treba da nestanu, da ih nema, da krenem da ih ponovo pišem. To može da se desi ako neka slova poklonim ili ako ih neko kupi.“

Kao što smo naveli, ovo je druga po redu izložba Vasilja Adžića.

Prošle godine, upravo u "Akvarijusu", predstavljene su, u okviru izložbe "Buđenje", sve faze autorovog rada – od samih početaka (ciklus "Početak"), preko sazrevanja ("Otkrivanje") do poslednjih radova u kojima traga za novim izrazom ("Na tragu"). Više o tome možete čitati OVDE.

Vasilj Adžić, rođen je 1976. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde i danas živi.

Pored likovne, prisutan je i u oblasti muzičke i scenske umetnosti.

Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu u Prištini gde je igrao uloge u predstavama: "Hotel Kosovo", "Venecijanke", "Sestre", "Podgorička skupština", "Lift - Slobodan šou"…

Jedan je od organizatora mitrovičkog North City Jazz and Blues festivala, unutar kojeg je osmislio likovne radionice sa ciljem reafirmacije prakse kolektivnog slikarstva.

Oženjen je i otac dvoje dece.Ostale vesti

Počinje Grafest

Projekcijom filma u takmičarskoj kategoriji "Povratak ishodištu" u režiji Đorđa Lakušića počinje ovogodišnji Grafest. Na ovom festivalu dokumentarnog filma i kratkih formi takmičiće se 20 radova autora sa Kosova.

  • 05.12.2022
Gračanica: Koreodrama ’’700’’ u mestu iz koga je sve poteklo
U slavu 700 godina manastira Gračanica, ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije "Venac" je pred gračaničkom publikom u prepunoj sali lokalnog Doma kulture sa velikim uspehom prvi put izveo istoimenu koreodramu.
  • 03.12.2022
Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022