Vesti
Kultura

"Svadbena" turneja NPP-a po Republici Srpskoj

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini u narednim danima izvešće u tri grada Republike Srpske predstavu "Ženidba". U Gogoljevom komadu koji je režirao Milan Karadžić uživaće publika u Banjaluci, Doboju i Prijedoru.
Detalj iz predstave ''Ženidba'' (Foto Goran Andrejević)

"Ženidba" zasluženo nastavlja da dominira repertoarom Narodnog pozorišta u Prištini koje ponovo na sebe, na izvestan način, preuzima ulogu ambasadora Gračanice i srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

"Nama je posebno zadovoljstvo da idemo na turneju u Republiku Srpsku, jer smo tamo uvek lepo dočekani, te su predstave, baš kao i mi sami, toplo primljene od ljudi. Ove godine smo bili u Herceg Novom na maloj turneji, sada idemo u Republiku Srpsku sa "Ženidbom". Na neki način zaokružujemo ono što je bio i naš cilj rada, da pored igranja na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, budemo prisutni i u regionu, prvenstveno u onim sredinama gde ima našeg naroda, gde možemo da igramo na našem jeziku. Naravno, želimo da povremeno imamo izvođenja i u inostranstvu, da prezentujemo da se i kod nas razvija kvalitetno profesionalno savremeno stvaralaštvo", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Rebublici Srpskoj je već imala prilike da se upozna sa radom Narodnog pozorišta u Prištini.

"Predstavili smo im se prvi put komadom "Hotel Kosovo" (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), naišli smo na divne komentare. Svakako da je mentalitet ljudi tamo specifičan i zaista su nas pratili sa puno ljubavi, tako da i na ovom trodnevnom gostovanju ne očekujemo ništa manje. Sam komad je primamljiv, publika ga je ovde zavolela, smatram da ćemo isto tako puno podrške imati i tamo, kod njih", rekla je glumica Jelena Orlović koja u "Ženidbi" tumači lik udavače Agafje Tihonovne.

"Ženidba" je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Glumac NPP-a Milan Vasić, koji u predstavi igra neostvarenog mladoženju Podkoljesina, smatra da je ta činjenica vrlo bitna.

"Mi se već par poslednjih godina bavimo tim kooprodukcijama sa drugim pozorištima. To je za nas glumce jako važno, da ono što radimo vide svi, da ne bude samo ’ovi na Kosovu tamo rade, da li zaista nešto rade ili ne rade ništa’. Ovako imamo mogućnost da dokažemo ne samo da radimo, već da radimo kvalitetne stvari", naveo je Vasić i dodao:

"Divna je to publika, oni nas tamo jako vole. Lepo je što to sada nije samo Banjaluka nego imamo tri grada: Prijedor, Banjaluku i Doboj. Izvešćemo lepu komediju i svi smo uzbuđeni i srećni što ćemo se ponovo družiti sa našim kolegama iz Banjaluke i Republike Srpske. Eto, da se igramo, da publika bude vesela, da mi njima budemo zabavni, kvalitetni. Da predstavimo naše pozorište, a i Kosovo, u najboljem svetlu", zaključio je popularni Milanče.

Nakon "svadbene" turneje po Republici Srpskoj uslediće izvođenje "Žena iz Troje" u režiji Nebojše Bradića 26. novembra u Bitef teatru u Beogradu, a potom će ansambl NPP-a izvesti "Ivkovu slavu u Prizrenu" 30. novembra u Zvečanu i 1. decembra u Zubinom Potoku.

Krajem godine očekuje se i nova premijera dečije predstave.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022