Vesti
Kultura

"Svadbena" turneja NPP-a po Republici Srpskoj

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini u narednim danima izvešće u tri grada Republike Srpske predstavu "Ženidba". U Gogoljevom komadu koji je režirao Milan Karadžić uživaće publika u Banjaluci, Doboju i Prijedoru.
Detalj iz predstave ''Ženidba'' (Foto Goran Andrejević)

"Ženidba" zasluženo nastavlja da dominira repertoarom Narodnog pozorišta u Prištini koje ponovo na sebe, na izvestan način, preuzima ulogu ambasadora Gračanice i srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

"Nama je posebno zadovoljstvo da idemo na turneju u Republiku Srpsku, jer smo tamo uvek lepo dočekani, te su predstave, baš kao i mi sami, toplo primljene od ljudi. Ove godine smo bili u Herceg Novom na maloj turneji, sada idemo u Republiku Srpsku sa "Ženidbom". Na neki način zaokružujemo ono što je bio i naš cilj rada, da pored igranja na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima Srbije, budemo prisutni i u regionu, prvenstveno u onim sredinama gde ima našeg naroda, gde možemo da igramo na našem jeziku. Naravno, želimo da povremeno imamo izvođenja i u inostranstvu, da prezentujemo da se i kod nas razvija kvalitetno profesionalno savremeno stvaralaštvo", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Rebublici Srpskoj je već imala prilike da se upozna sa radom Narodnog pozorišta u Prištini.

"Predstavili smo im se prvi put komadom "Hotel Kosovo" (po tekstu i u režiji Nenada Todorovića), naišli smo na divne komentare. Svakako da je mentalitet ljudi tamo specifičan i zaista su nas pratili sa puno ljubavi, tako da i na ovom trodnevnom gostovanju ne očekujemo ništa manje. Sam komad je primamljiv, publika ga je ovde zavolela, smatram da ćemo isto tako puno podrške imati i tamo, kod njih", rekla je glumica Jelena Orlović koja u "Ženidbi" tumači lik udavače Agafje Tihonovne.

"Ženidba" je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Glumac NPP-a Milan Vasić, koji u predstavi igra neostvarenog mladoženju Podkoljesina, smatra da je ta činjenica vrlo bitna.

"Mi se već par poslednjih godina bavimo tim kooprodukcijama sa drugim pozorištima. To je za nas glumce jako važno, da ono što radimo vide svi, da ne bude samo ’ovi na Kosovu tamo rade, da li zaista nešto rade ili ne rade ništa’. Ovako imamo mogućnost da dokažemo ne samo da radimo, već da radimo kvalitetne stvari", naveo je Vasić i dodao:

"Divna je to publika, oni nas tamo jako vole. Lepo je što to sada nije samo Banjaluka nego imamo tri grada: Prijedor, Banjaluku i Doboj. Izvešćemo lepu komediju i svi smo uzbuđeni i srećni što ćemo se ponovo družiti sa našim kolegama iz Banjaluke i Republike Srpske. Eto, da se igramo, da publika bude vesela, da mi njima budemo zabavni, kvalitetni. Da predstavimo naše pozorište, a i Kosovo, u najboljem svetlu", zaključio je popularni Milanče.

Nakon "svadbene" turneje po Republici Srpskoj uslediće izvođenje "Žena iz Troje" u režiji Nebojše Bradića 26. novembra u Bitef teatru u Beogradu, a potom će ansambl NPP-a izvesti "Ivkovu slavu u Prizrenu" 30. novembra u Zvečanu i 1. decembra u Zubinom Potoku.

Krajem godine očekuje se i nova premijera dečije predstave.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022