Vesti
Kultura

’’Suza Kosova’’ u Novom Sadu

U Novom Sadu, u Kulturnom centru "Barka", održan je humanitarni koncert "Suza Kosova". Tim povodom nastupali su horovi Vivak i Ison i gosti iz Banjaluke, u cilju sakupljanja donacija za decu sa posebnim potrebama iz Kosovske Mitrovice.
’’Suza Kosova’’ u Novom Sadu
Sa koncerta u Novom Sadu (Printskrin Jutjub@RTV)

Kada se spoji prijateljstvo i ljubav prema muzici, mogu se desiti lepe stvari, kao što je humanost na delu. Tako su Novosađani i Banjalučani muzikom obojili humanitarnu akciju "Suza Kosova".

"Na današnjoj humanitarnoj akademiji učestvuju učenici Tehničke škole iz Banjaluke, hor Vivak iz škole Dušan Radović iz Novog Sada i kao njihovi gosti, tu je i hor Ison, dece sa posebnim potrebama", kaže Siniša Milić, udruženje "Vidovdan", Novi Sad.

Učenici Tehničke škole iz Banjaluke su već imali uspešan humanitarni koncert u rodnom gradu, ali su poželeli da ga realizuju i u Novom Sadu.

"Oduševljeni programom, ponudili su, tačnije grad Banjaluka, deci da imaju nastup u nekom drugom gradu kojem žele. S obzirom na to da je Novi Sad bratski grad Banjaluci, oni su izabrali Novi Sad. Tema kompletne priredbe jeste KiM sa tekstovima, recitacijama, pesmama koje su kosovske", kaže Dejana Vrućinić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Banjaluke.

"Danas ćemo pevati Jutarnju molitvu, Ajde Jano, Crven cvete, Vreme je za Novi Sad, Gestovnu molitvu i Veseli se srpski rode".

"Naš hor Vivak je član mešovito-inkluzivnog hora Ison, sa dirigentom Miodragom Mišom Blizancem, koji su i sada uz nas".

Novac prikupljen na humanitarnom koncertu namenjen je deci sa posebnim potrebama u Dnevnom centru "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice.

"Nekako nas je povezalo sve zajedno KiM, a mi smo ovaj dnevni centar izgradili zahvaljujući humanosti Republike Srpske i do sada je utrošeno preko 300,000 evra i sad ga opremamo. Kad ga završimo biće njegova vrednost oko 450.000 evra", kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke.

Do kraja ove godine, planira se završetak opremanja Dnevnog centra za osobe sa posebnim potrebama, ističu nadležni.
Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023