Vesti
Kultura

’’Suza Kosova’’ u Novom Sadu

U Novom Sadu, u Kulturnom centru "Barka", održan je humanitarni koncert "Suza Kosova". Tim povodom nastupali su horovi Vivak i Ison i gosti iz Banjaluke, u cilju sakupljanja donacija za decu sa posebnim potrebama iz Kosovske Mitrovice.
’’Suza Kosova’’ u Novom Sadu
Sa koncerta u Novom Sadu (Printskrin Jutjub@RTV)

Kada se spoji prijateljstvo i ljubav prema muzici, mogu se desiti lepe stvari, kao što je humanost na delu. Tako su Novosađani i Banjalučani muzikom obojili humanitarnu akciju "Suza Kosova".

"Na današnjoj humanitarnoj akademiji učestvuju učenici Tehničke škole iz Banjaluke, hor Vivak iz škole Dušan Radović iz Novog Sada i kao njihovi gosti, tu je i hor Ison, dece sa posebnim potrebama", kaže Siniša Milić, udruženje "Vidovdan", Novi Sad.

Učenici Tehničke škole iz Banjaluke su već imali uspešan humanitarni koncert u rodnom gradu, ali su poželeli da ga realizuju i u Novom Sadu.

"Oduševljeni programom, ponudili su, tačnije grad Banjaluka, deci da imaju nastup u nekom drugom gradu kojem žele. S obzirom na to da je Novi Sad bratski grad Banjaluci, oni su izabrali Novi Sad. Tema kompletne priredbe jeste KiM sa tekstovima, recitacijama, pesmama koje su kosovske", kaže Dejana Vrućinić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Banjaluke.

"Danas ćemo pevati Jutarnju molitvu, Ajde Jano, Crven cvete, Vreme je za Novi Sad, Gestovnu molitvu i Veseli se srpski rode".

"Naš hor Vivak je član mešovito-inkluzivnog hora Ison, sa dirigentom Miodragom Mišom Blizancem, koji su i sada uz nas".

Novac prikupljen na humanitarnom koncertu namenjen je deci sa posebnim potrebama u Dnevnom centru "Podrži me - 9. januar" iz Kosovske Mitrovice.

"Nekako nas je povezalo sve zajedno KiM, a mi smo ovaj dnevni centar izgradili zahvaljujući humanosti Republike Srpske i do sada je utrošeno preko 300,000 evra i sad ga opremamo. Kad ga završimo biće njegova vrednost oko 450.000 evra", kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke.

Do kraja ove godine, planira se završetak opremanja Dnevnog centra za osobe sa posebnim potrebama, ističu nadležni.
Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022