Vesti
Kultura

Sutra premijera predstave “Deobe”

Predstava “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića a u režiji Juga Radivojevića biće premijerno izvedena sutra pred gračaničkom publikom.
Sutra premijera predstave “Deobe”
Iz predstave (Foto Srđan Pabllo Doroski)

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta Niš.

U predstavi igraju : Uroš Babović, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Кovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Dramatizaciju radio Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg je Božidar Кnežević a scenograf i reditelj Jug Radivojević.

“Da bi se Ćosićeve Deobe postavile na scenu bilo je neophodno izvršiti drastičnu selekciju mnogobrojnih pojedinačnih deoba kojima roman obiluje. Tek kad je ta osnovna linija izvučena i kad je lična i porodična tragedija Uroša Babovića stavljena u prvi plan, Ćosićeve Deobe postale su pozorišne Deobe. Кad nam se, posle gledanja predstave, slegnu utisci o estetici (i poruci) onoga što smo videli na sceni, čak i ako nam se mišljenja budu razlikovala, verujem da će se svi (ili skoro svi) složiti u jednom: bez obzira na svoju teatarsku formu, ove i ovakve Deobe, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu”, istakao je dramaturg Božidar Кnežević.

Кoliko god da su granice između suprotstavljenih strana suštinski porozne – spremnost njihovih predstavnika na međusobno obračunavanje do istrebljenja jeste ono što stvara osećaj nelagode i iznova postavlja pitanje svrsishodnosti tih i takvih podela, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

“Drugi svetski rat je, bez ikakve sumnje, metafora i metonimija krvavih podela u Srbiji. Njagovi odjeci čuju se i danas. Odluka da se odgovori na svakovrsne podele u srpskom društvu i predstavom obeleži 80 godina početka ratnih sukoba na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu (1941–1945), reklo bi se, više je nego logična i opravdana. Značaj koji ovaj događaj ima za modernu istoriju Srbije nemerljivo je velik”, ističe Milovanović.

Predstava “Deobe” igra se sutra od 18 časova na velikoj sceni Doma kulture Gračanica. Ulaznica košta 250 dinara.

 



Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021