Vesti
Kultura

Sutra premijera predstave “Deobe”

Predstava “Deobe” po romanu Dobrice Ćosića a u režiji Juga Radivojevića biće premijerno izvedena sutra pred gračaničkom publikom.
Sutra premijera predstave “Deobe”
Iz predstave (Foto Srđan Pabllo Doroski)

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta Niš.

U predstavi igraju : Uroš Babović, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Кovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Dramatizaciju radio Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg je Božidar Кnežević a scenograf i reditelj Jug Radivojević.

“Da bi se Ćosićeve Deobe postavile na scenu bilo je neophodno izvršiti drastičnu selekciju mnogobrojnih pojedinačnih deoba kojima roman obiluje. Tek kad je ta osnovna linija izvučena i kad je lična i porodična tragedija Uroša Babovića stavljena u prvi plan, Ćosićeve Deobe postale su pozorišne Deobe. Кad nam se, posle gledanja predstave, slegnu utisci o estetici (i poruci) onoga što smo videli na sceni, čak i ako nam se mišljenja budu razlikovala, verujem da će se svi (ili skoro svi) složiti u jednom: bez obzira na svoju teatarsku formu, ove i ovakve Deobe, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu”, istakao je dramaturg Božidar Кnežević.

Кoliko god da su granice između suprotstavljenih strana suštinski porozne – spremnost njihovih predstavnika na međusobno obračunavanje do istrebljenja jeste ono što stvara osećaj nelagode i iznova postavlja pitanje svrsishodnosti tih i takvih podela, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

“Drugi svetski rat je, bez ikakve sumnje, metafora i metonimija krvavih podela u Srbiji. Njagovi odjeci čuju se i danas. Odluka da se odgovori na svakovrsne podele u srpskom društvu i predstavom obeleži 80 godina početka ratnih sukoba na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu (1941–1945), reklo bi se, više je nego logična i opravdana. Značaj koji ovaj događaj ima za modernu istoriju Srbije nemerljivo je velik”, ističe Milovanović.

Predstava “Deobe” igra se sutra od 18 časova na velikoj sceni Doma kulture Gračanica. Ulaznica košta 250 dinara.

 Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021